Business Hi-Tech

Yahoo! elimina 5% din forta de munca

Yahoo! elimina 5% din forta de munca
22.04.2009, 21:53 21

Yahoo!, operatorul celui de-al doilea motor de cautare pe internet, a raportat o scadere de 78% a profitului in T1, pe masura ce criza economica globala a afectat vanzarile de publicitate ale companiei, scrie Wall Street Journal. Oficialii companiei au declarat ca vor concedia 675 de angajati, echivalentul a 5% din forta totala de munca.
Afacerile Yahoo! au avut de suferit dupa ce mai multe firme si-au redus bugetele de marketing si au apelat la alternative mai ieftine. Veniturile generate de reclamele contextuale (afisate alaturi de rezultatele unei cautari) au scazut cu 3%, dupa multe trimestre in care cresterea depasea zece procente.
Pentru a reduce din costuri, Carol Bartz, directorul executiv al companiei, ia in calcul diverse optiuni strategice, inclusiv posibila vanzare ale unor unitati de business, precum si un acord incheiat cu Microsoft pe segmentul publicitatii contexuale.
Veniturile generate de publicitatea grafica, sustinute in principal de marii producatori de automobile sau operatorii telecom, au scazut mai rapid in acest trimestru. Veniturile generate de reclamele de pe site-urile detinute de Yahoo!, precum Yahoo! Finance si Yahoo! Mail, au scazut cu 13% comparativ cu un declin de 2% inregistrat in trimestrul patru din 2008.
Bartz a declarat ca firma "se simte presata de catre mediul economic, insa reclamele brand-urilor mari vor creste in cadrul unei recuperari economice, oferind firmei o cota de piata semnificativa". Unele companii, precum producatorii de vehicule din afara Statelor Unite, au inceput sa isi creasca bugetele de publicitate, a mai spus ea.
Veniturile Yahoo! au scazut cu 13% in primul trimestru, la 1,58 mld. dolari (1,22 mld. euro), de la nivelul de 1,81 mld. dolari (1,40 mld. euro) raportat in urma cu un an.
Profitul net a scazut la 118 mil. dolari (91,3 mil. euro) sau opt centi pe actiune, de la 537 mil. dolari (415,5 mil. euro), sau 37 centi pe actiune, inregistrat in primul trimestru din 2008.
Yahoo! si Microsoft inca se afla in discutii cu privire la un acord care ar permite celor doua companii sa isi combine diviziile de publicitate online. Microsoft ar prelua operatiunile de comercializare a reclamelor pe paginile Yahoo!, au declarat surse apropiate celor doua companii. O alta sursa a precizat insa ca acordul nu va fi semnat curand, firmele aflandu-se inca in stadiul incipient al discutiilor.
Directorul de finante al companiei Yahoo!, Blake Jorgensen, a declarat ca este multumit de rezultatele financiare ale companiei, "dat fiind directia economiei in prezent".
Yahoo! va continua sa acorde atentie sporita costurilor, dincolo de disponibilizarile recente, a adaugat el. Compania a concediat aproximativ 1.500 de angajati in decembrie si 1.000 de angajati in primul trimestru din 2008.
Bartz a afirmat ca cele mai recente eliminari de locuri de munca vor oferi companiei "o flexibilitate de a creste angajarile in alte segmente", iar resursele vor fi focalizate pe solutii mari cu rezultate pozitive, precum Yahoo! Mail, a adaugat ea. Valoarea actiunilor companiei Yahoo! au crescut cu 3,8%, la 14,92 dolari (11,54 euro) pe bursa Nasdaq.
Yahoo! si Microsoft concureaza pe piata publicitatii pe internet cu Google, detinatorul celui mai popular motor de cautare online.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO