Business Hi-Tech

Zapp: Am ajuns independenti financiar, iar banii din imprumuturi se duc in extindere

24.02.2005, 00:00 15



Strategia operatorului de comunicatii Telemobil- Zapp de a stabili parteneriate de distributie cu marile lanturi de retail IT&C - Germanos, Depozitul de Calculatoare, Flamingo Computers - precum si importantele finantari obtinute pentru dezvoltare isi arata roadele, a declarat directorul tehnic al companiei, Victor Stan.



Planurile companiei in privinta bazei de clienti sunt astfel foarte ambitioase: atragerea a aproximativ 120.000 de noi abonati pana la finalul anului, numarul total al acestora urmand sa atinga 400.000 la 1 ianuarie 2006, a afirmat Stan.



Totodata oficialul Telemobil a anuntat ca numarul de abonati la serviciul de Internet portabil de mare viteza Zapp Internet Express a atins deja 6.000, in cele trei luni de la lansare.



Telemobil a incheiat recent a treia etapa de dezvoltare, in urma unor investitii de peste 50 de milioane de dolari (38,5 mil. euro).



"In prezent, acoperim 70% din teritoriu si 80% din populatia tarii", a adaugat directorul tehnic.



Planurile de extindere ale Telemobil se bazeaza pe acordul de imprumut incheiat luna trecuta, in valoare de 94 de milioane de dolari.



Din aceasta suma, un imprumut de 40 de milioane de dolari a fost aranjat de Bank Austria Creditanstalt/ HVB Romania si Raiffeisen Bank Romania, ca banci coordonatoare, iar diferenta a fost asigurata prin imprumuturi subordonate din partea Ex-Im Bank SUA, prin Citibank Romania si Black Sea Trade&Development Bank.



Acordul de imprumut are o perioada de maturitate de sapte ani.



"Finantarea va sustine lucrarile la a patra faza de dezvoltare a retelei. Lucrarile vor incepe in luna aprilie si se vor incheia in a doua parte a anului, urmand sa asiguram clientilor nostri o acoperire similara cu nivelul oferit de operatorii GSM, respectiv 78% din teritoriu si 90% din populatie. Astfel, serviciul Zapp va fi disponibil in 240 de orase, 1.500 de comune si 6.300 de kilometri de drumuri nationale", a afirmat directorul tehnic.



"Telemobil este cea mai mare investitie americana in Romania (prin grupul Qualcomm - n.r.) si de circa un an si jumatate este independenta financiar in sensul ca isi acopera cheltuielile de exploatare din venituri. Imprumuturile au destinatie clara: in primul rand dezvoltare si apoi refinantarea unor imprumuturi anterioare", a afirmat oficialul Zapp.



Operatorul a incheiat anul 2004 cu o cifra de afaceri de 93 de milioane de dolari, comparativ cu 52 de milioane de dolari cu un an in urma.



Pentru acest an, conducerea operatorului estimeaza un nivel al incasarilor mai mare cu 35-40%.



Reprezentantii companiei au mai spus ca Telemobil analizeaza posibilitatea lansarii serviciilor preplatite si a celor roaming, o decizie in acest sens urmand sa fie luata in cursul acestui an.



De asemenea, gama de terminale furnizate clientilor va fi extinsa cu noi modele, atat low-end cat si high-end.



Este posibil ca Zapp sa propuna clientilor sai in acest an si un terminal de tip push-to-talk, capabil sa functioneze si ca telefon mobil, si ca statie de emisie receptie, a mai declarat Victor Stan.



Totodata, operatorul intentioneaza sa incheie noi parteneriate de distributie, de tipul celor cu Germanos, Romsoft - Depozitul de Calculatoare si Flamingo Computers, pentru a expunere mai mare a portofoliului de produse si servicii.



Lansat in decembrie 2001 de compania Telemobil, serviciul de telefonie mobila Zapp se bazeaza pe tehnologia CDMA in banda de frecventa de 450 MHz (o varianta a tehnologiei americane care rivalizeaza cu GSM).



Investitia initiala pentru lansarea si sustinerea investitiilor in Telemobil se ridica la 350-360 milioane de dolari.



Telemobil este controlata in proportie de peste 99% de compania britanica Inquam Limited, actionarii semnificativi fiind grupul american Qualcomm si Omnia Holdings Ltd, un fond de investitii din Orientul Mijlociu. victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO