Business Hi-Tech

Zapp va fi preluat integral de grupul Saudi Oger

29.10.2007, 19:37 20

Grupul Saudi Oger din Arabia Saudita negociaza preluarea participatiei companiei americane Qualcomm la firma romaneasca Telemobil, care opereaza reteaua de telefonie mobila Zapp, tranzactia urmand a fi incheiata cel tarziu in luna ianuarie a anului viitor.
Saudi Oger, grup controlat de familia fostului premier libanez Rafic Hariri, este deja prezent in actionariatul Telemobil prin fondul de investitii Omnia Holdings, care detine 45,76% din compania Inquam, actionarul majoritar al Telemobil. Qualcomm detine de asemenea 45,76% din Inquam.
Cu o avere estimata in 2006 la aproape 17 mld. dolari, familia Hariri este una dintre cele mai bogate din lume. Saudi Oger este proprietarul operatorului Oger Telecom, prezent in Arabia Saudita, Liban, Iordania, Africa de Sud si Turcia, cu venituri de 5,79 mld. dolari.
In Turcia detine 55% din Turk Telecom (telefonie fixa) si 81% din Avea (mobil).
Saudi Oger ar putea plati peste 100 mil. euro pentru 45,76% din Telemobil, companie care a inregistrat anul trecut un profit net de 14 mil. euro la afaceri de 99 mil. euro. Inquam a preluat Telemobil in urma cu sapte ani.
"Negocierile sunt avansate si cred ca, in cateva luni, tranzactia se va incheia. Qualcomm vrea sa iasa din afacerea Telemobil, unul dintre motive fiind faptul ca furnizarea de servicii de telecomunicatii nu reprezinta core businessul companiei, iar Saudi Oger este implicat in actionariatul mai multor operatori de telecomunicatii", a declarat directorul general al Telemobil, Piermario di Pietro.
Telemobil, care anuntase dupa castigarea a unei licente 3G planuri de extindere puternica a retelei si de lansare a unor noi servicii in 2007, a avut insa in acest an o prezenta discreta pe piata. Piermario di Pietro pune aceasta situatie pe seama negocierilor dintre actionari pentru controlul companiei. "Intr-adevar am fost intr-o pozitie de asteptare in acest an, urmare a negocierilor dintre actionarii nostri. Planurile au fost puse pe 'hold', iar noi am fost intr-adevar 'low-profile' pe piata", a explicat di Pietro. "Bugetul alocat marketingului a scazut cu 50% fata de anul trecut. Nu avea sens sa comunicam servicii si produse care sunt deja bine cunoscute de piata".
Telemobil avea la jumatatea anului circa 500.000 de clienti.
De la preluarea controlului Telemobil de catre Inquam, operatorul a avut trei directori generali, respectiv Diwaker Singh, Cuneyt Turktan si Piermario di Pietro. Turktan este in prezent CEO al operatorului Avea. Piermario di Pietro, bancher de investitii, este unul dintre fondatorii Inquam si a fost din 2002 pana in 2006 director financiar al Telemobil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO