Business Hi-Tech

ZF High-Tech Innovation Summit 2023.Michael Topolinski IV, Managing Director of Sales, Meta Wealth: Am ales România pentru randamentele pe care piaţa imobiliară le oferă, oportunităţile din piaţă şi talentele pe care le putem găsi aici. România este un loc fantastic pentru a începe un business în domeniul tech

ZF High-Tech Innovation Summit 2023

Michael Topolinski IV, Managing Director of Sales, Meta Wealth

Michael Topolinski IV, Managing Director of Sales, Meta Wealth

Autor: Alexandra Cepăreanu

29.09.2023, 14:38 68

Michael Topolinski IV, Managing Director of Sales în cadrul start-up-ului Meta Wealth – care a dezvoltat o platformă prin intermediul căreia utilizatorii pot investi în fracţiuni de active imobiliare -, spune că România oferă randamente foate bune, oportunităţi de dezvoltare şi are şi forţă de muncă capabilă.

„Este foarte dificil să găseşti o altă piaţă care să ofere randamentele pe care piaţa românească le oferă. De exemplu, dacă aş dori să cumpăr un apartament în Toronto şi să-l închiriez pentru a obţine un randament din închiriere, care este unul dintre produsele pe care le oferim în aplicaţie, randamentul mediu net din închiriere pentru proiectele finalizate în Toronto este undeva în jur de 2%. În România, în Bucureşti, este foarte posibil să obţii 6% sau chiar mai mult. Deci randamentele sunt foarte, foarte mari. Şi oportunitatea de creştere pe piaţa imobiliară din România este, de asemenea, extrem de mare. Baza de talente şi finanţare pentru dezvoltarea şi începerea unei start-up în această comunitate este foarte atractivă, iar resursele umane, talentele, de asemenea, foarte calitative în domeniul tehnologiei, în special. Deci, din această perspectivă, avea sens să facem paşi în România”, a spus Michael Topolinski IV în cadrul conferinţei ZF High-Tech Innovation Summit 2023, ediţia a 5-a.

El a adăugat că România este un loc „fantastic” pentru a începe un business/un start-up în domeniul tehnologic.

„Cred că România este un loc fantastic pentru a începe o afacere în domeniul tehnologic. În primul rând, aşa cum am menţionat, pool-ul de talente este fantastic pentru valoarea pe care o plăteşti. Şi cred că există mult potenţial de creştere. Cu toate acestea, evident, ecosistemul de finanţare – VC-uri, investitori de tip angel, toate acestea, aici există mult spaţiu pentru creştere în România. Deci există cu siguranţă o limitare în acest sens. Dar dacă încercaţi să dezvoltaţi o aplicaţie globală, cred că România este locul perfect.”

Start-up-ul fintech MetaWealth din Irlanda a intrat pe piaţa din România la începutul anului în curs, lansarea de pe plan local având loc concomitent cu cea din Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Canada.

 

Ce a mai spus Michael Topolinski IV

În ceea ce priveşte descărcările aplicaţiei, avem 20.000 de descărcări până acum. Şi avem 9.000 de conturi. În general, publicul nostru e reprezentat cu siguranţă de persoanele care ar dori să se implice în investiţii imobiliare, dar nu au avut ocazia să o facă până acum. Însă pentru investitorii instituţionali cu putere financiară mare, realizăm că este posibil să aducem şi tranzacţii sindicalizate pentru ei şi pentru investitorii lor, astfel încât să poată menţine controlul asupra acestor active. Până acum suntem mulţumiţi de reacţia publicului. Feedback-ul primit de la investitorii şi utilizatorii noştri a fost extraordinar. Evaluările noastre pe App Store şi Google Play Store sunt fantastice. Cel mai mare obstacol pe care trebuie să-l depăşim este cu siguranţă legat de încrederea în brandul nostru, deoarece suntem un brand nou. Am lansat în februarie. Este legitim şi are sens că toată lumea să aibă întrebări.

În ceea ce priveşte modelul de business, avem câteva fluxuri de venit diferite, dar principalul este că primim un commission de 1,9% din toate investiţiile făcute într-un anumit activ. De asemenea, în cadrul infrastructurii noastre, am creat o companie de administrare a proprietăţii pentru a gestiona toate activele din România. Cu toate acestea, pe măsură ce creştem în alte pieţe, vom colabora cu actori locali. Dar aceasta este o altă sursă de venit pentru noi. În prezent, nu este o sursă de venit profitabilă.

Obiectivele noastre vizează extinderea pe o nouă piaţă. În prezent, lucrăm la extinderea pe piaţa din Spania. Obiectivul nostru este să deschidem un birou în Madrid până la sfârşitul anului. De ce piaţa spaniolă? Cel mai important lucru pentru noi a fost, în primul rând, dimensiunea pieţei. Au o istorie mai lungă în ceea ce priveşte strângerea de fonduri pentru imobiliare, în comparaţie cu România. De exemplu, în Spania, Urbanitae este o platformă de crowdfunding imobiliar din Spania, care şi-a început operaţiunile în 2019. Au strâns 10 milioane de euro în primul an. Anul trecut au făcut 70 de milioane. Anul acesta au atras 140 de milioane. În România, cred că acum o lună, prima companie pentru crowdfunding în imobiliar a fost aprobată. Deci este o piaţă care este puţin mai evoluată în ceea ce priveşte această idee. În plus, în ceea ce priveşte imobiliarele, am vrut să ne concentrăm pe pieţe care încă oferă un randament foarte bun. Şi piaţa spaniolă, pentru o piaţă mai dezvoltată, oferă randamente fantastice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO