Business Hi-Tech

ZF Review: Samsung Galaxy Tab 10.1 (Android 3.0 Honeycomb)

Autor: Ştefan Vrabie

10.05.2011, 11:14 1996

Tableta Samsung Galaxy Tab cuecran de 7 inchi lansată în 2010 a fost primul competitor adevăratal iPad-ului de la Apple. Vanzarile au au fost insa semnificativafectate de sistemul de operare Android 2.2 care era destinat maimult smartphone-urilor decât tabletelor. Odata cu lansarea ultimeiversiuni de Android 3.0, sau Honeycomb, care a fost făcută specialpentru tablete PC, iPad-ul începe să simtă cu adevărat o competiţiea sistemelor de operare.

Noul Samsung Galaxy Tab, lansatmomentan oficial în România exclusiv de Vodafone, vine la fel dedotat ca aproape orice altă tabletă de pe piaţă în acest moment.Puterea de calcul este asigurată de un procesor dual core de lanVidia, Tegra 2, de 1GH.

Din punct de vedere alcaracteristicilor fizice, Galaxy Tab nu diferă mult de restultabletelor. Este puţin mai groasă decât iPad-ul iar greutatea esteaceeaşi. Galaxy Tab 2 are 599 de grame, o greutate aproape egală cucea a iPad 2 care are 600 de grame.

Partea din spate a Tab 2 are osuprafaţa aspră în forma fagurelui de miere. Pe langă suprafaţarugoasă, carcasa are este astfel realizată încât să poată fi ţinutăîn ambele mâini, în modul landscape, fără să alunece.

Având în vedere orele pe carele-am petrecut jucându-ne cu tableta, suprafaţa de pe spate ajutămult mai ales când ai mâinile transpirate.

O altă caracteristică ce iese înevidenţă, din punct de vedere hardware, este camera foto de 8megapixeli din spate, lângă care stă un blitz LED. Camera de 2megapixeli din faţă este potrivită pentru video chat-uri sau pentruportrete. Nu vă aşteptaţi însă să realizaţi fotografii mai bunedecât cu un aparat foto.

Ecranul de 10.1 inchi sau 25,7 cmare o rezoluţie de 1280x800. Are un aspect widescreen.

Varianta prezentată are ocapacitate de stocare de 16 Gb dar Galay Tab-ul poate fi găsit şicu 32 de Gb. Alte caracteristici hardware "utilizate" de jocuri sauaplicaţii sunt sensorul giroscopic pe 3 axe, accelerometrul folositpentru rotirea automată a ecranului şi senzorul deproximitate.

Opţiunile de conectivitate suntca de obicei, sub formă de Bluetooth şi WiFi . Tableta ecompatibilă cu reţelele GSM în 850/900/1800 şi 1900 MHz ţi cureţelele HSDPA în 900 şi 2100 MHz. Tableta este deci compatibilă,spre exemplu, cu reţeaua 3G în 900 MHz a Vodafone, care acoperă şimediul rural.

Cartela SIM poate fi introdusă înslotul care se afla în dreapta tabletei, lângă care se găseşte şiun difuzor din cele 2 stereo.

În ceea ce priveşte soft-ulacesta este Android Honeycomb pur, cu nici un fel de modificărifăcute de Samsung. Tableta vine cu întraga gamă de aplicaţii şiservicii Google, cum ar fi Google Android Market, Gmail, sau GoogleTalk.

Ecranul de pe Samsung Galaxy Tab10.1 este impresionant, dar nu la nivelul iPad 2. Rezoluţia de1280X800 oferă o claritate bună. Culorile sunt luminoase şi chiarvii. Unghiul de vizualizare este surprinzător de bun. Singura partenu la fel de bună este că dacă tableta este folosită în aer liberîntr-o zi însorită, nu se vede mai nimic, chiar dacă luminozitateaeste la maxim.

Tableta va fi apreciată decriminalişti: reţine aproape toate amprentele!

Revenind la părţile bune sistemulde operare este foarte receptiv. Navigând prin sistemul Android,aplicaţiile s-au deschis imediat iar pentru a lansa un program nu enevoie de apăsări puternice sau repetate.

Este un dispozitiv bine făcut cuun ecran performant şi sprijinit de procesorul Tegra 2."Pinch-to-zoom" funcţionează excelent, atât pentru fotografii câtşi pe site-urile web sau hărţile de la Google.

Un lucru important întâlnit laAndroid 3.0 este feedback-ul haptic, adică atunci când apeşi unbuton tableta va vibra.

Multitasking-ul se simte ca la elacasă. Datorită procesorului Tegra 2 comutarea între diferiteaplicaţii se face instantaneu, ceea ce face o plăcere dinutilizarea mai multor aplicaţii precum browserul, player-ul mediaşi email-ul.

Ajungând la media, tabletasuportă format audio MP3, AAC, AAC plus, OGG MIDI si multe altele.Printre capacităţile video sunt MPEG4, H263, sau H264. Dar trebuiesă avem în vedere că Android este un sistem open source, adicăputem face in principiu orice ne trece prin cap. Trebuie doar săcăutăm aplicaţia care ne ajută să facem asta. Deci când vine vorbade playere video, dacă un film se întâmplă să nu meargă puteţioricând încerca alt player. De asemenea, Android este compatibil şicu Flash 10.2 ceea ce oferă un acces la majoritatea site-urilor webcu conţinut video, precum YouTube.

În final tableta este foarterapidă, are un procesor puternic care face faţă la oricemultitasking îl vei pune şi camera de 8 megapixeli este o calitatefoarte bună la o tabletă. O parte negativă ar putea fi faptul că îilipseşte slotul pentru carduri SD şi singurul mod prin care poatefi conectată la un PC se face la fel ca şi la iPhone, printr-unconector USB.

Toate ca toate, este o tabletă Android mai mult decât decentăcare duce competiţia de pe piaţa tabletelor un pas mai departe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO