Business Internaţional

16,7 mld. euro pentru cel mai mare proprietar de spatii comerciale din SUA

19.01.2007, 16:50 19

Un consortiu alcatuit din Vornado Realty Trust, Starwood Capital Group si Walton Street Capital a facut o oferta de 21,6 miliarde de dolari (16,72 miliarde euro) pentru Equity Office Properties Trust, cel mai mare proprietar de spatii de birouri din SUA. Aceasta oferta a depasit cele 15,48 milioane euro pe care le oferise Blackstone Group, deja o suma record, scrie LA Times.
Equity Office si Mills, care detin 38 de centre comerciale, printre care si doua dintre cele mai mari mall-uri ale Californiei, ar putea primi oferte si mai mari. Analistii spun ca acest lucru se intampla pentru ca firmele de investitii private cauta stabilitate si vor sa aiba incasari previzibile din partea proprietatilor comerciale de top.
Grupul Vornado, care a oferit 52 de dolari (40,25 euro) pe actiune pentru Equity Office Properties si Blackstone sunt rivale in cursa pentru castigarea controlului trustului de investitii imobiliare care detine 543 de cladiri de la New York pana in Los Angeles, printre care si Two California Plaza din centrul Los Angeles si AIG Sun America Center in Century City.
Vornado a declarat ca va pastra aproape jumatate din proprietatile Equity Office, cele care se afla pe pietele de pe Coasta de Est si cea de Vest, in timp ce Starwood si Walton au impartit restul proprietatilor.
Actiunile Equity Office au crescut cu 1,09 dolari (0,84 euro), la 50,94 dolari (39,43 euro). Actiunile Vornado au scazut cu 3,38 dolari (2,61 euro) ajungand la 122,55 dolari (94,88 euro).
Noile propuneri de preluare pentru Equity Office apar tocmai in momentul in care era stabilit un termen limita pentru cei care detin obligatiuni in companie sa primeasca o parte din oferta Blackstone, aproband-o in acest fel. De asemenea, Blackstone are prioritate in fata altor oferte rivale.
Proprietatile de birouri au devenit atractive pe masura ce gradul de ocupare a scazut in ultimii ani, iar chiriile au atins niveluri record pe aproape toate pietele de profil din lume, printre care si anumite regiuni din California de Sud.
Cu toate ca detine unele dintre cele mai mari mall-uri din tara, printre care si Ontario Mills si Del Amo Fashion Center in Torrance, Mills nu are o situatie prea roz din punct de vedere financiar. A fost avertizata saptamana trecuta ca va da faliment daca nu va gasi un cumparator sau daca nu va obtine o refinantare de 774 milioane euro pentru a plati un credit pe care l-a luat primavara trecuta de la Goldman Sachs Mortgage.
Mills, o companie de investitii imobiliare care are sediul la Chevy Chase, a dezvaluit faptul ca numeroasele greseli de contabilitate cu care se confrunta ar putea sa o oblige sa reevalueze rezultatele financiare din 2001 pana azi, fiind in acelasi timp anchetata de organismul de supraveghere a pietei de capital din SUA (SEC).
Analistii imobiliari cred ca ofertele foarte mari pentru aceste doua companii imobiliare importante demonstreaza ca cererea din partea marilor investitori pentru spatii de birouri si pentru cele comerciale ar putea atinge in curand un punct maxim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO