Business Internaţional

26 de ani, broker: Am pierdut 250 mil. euro

11.10.2007, 21:05 14

Calyon, divizia de investitii a Credit Agricole, cu sediul la Paris, a doua mare banca franceza, a anuntat pe 18 septembrie ca detine "o pozitie neobisnuit de mare pe piata", "peste limita admisa", profitul pe trimestrul al treilea urmand sa inregistreze o scadere "drastica", scrie Bloomberg.
Un trader din cadrul diviziei, Richard "Chip" Bierbaum, in varsta de 26 de ani, a fost demis luna trecuta sub acuzatia de desfasurare de operatiuni neautorizate de trading, operatiuni care au dus la pierderi de 250 de milioane de euro.
Bierbaum sustine ca sefii sai stiau ce face si ca-l considerau un "copil de aur" al biroului din New York. "Nu a existat nimic ilegal. Raportam totul zilnic. Cred ca au existat unele pierderi, dar nu atat de mari pe cat sustine compania".
Pierderile ar fi cele mai mari rezultate din operatiuni neautorizate din momentul in care tranzactiile lui John Rusnak au costat Allied Irish Banks 691 de milioane de dolari in 2002. Incapacitatea managementului de a-i supraveghea pe traderii de pe segmentul derivatelor le-a permis lui Nick Leeson sa duca la faliment Barings si lui Yasuo Hamanaka sa ascunda pierderi de 2,6 miliarde de dolari din tranzactii cu contracte futures pe cupru in cadrul bancii Sumitomo.
"Banca sustine ca acesta este un incident izolat, problemele fiind cauzate de un trader individual care nu ne-a respectat procedurile privitoare la risc si limitele privitoare la tranzactii", a declarat Anne Robert, purtatoare de cuvant a Calyon. "Pierderile sunt legate de costurile implicate de anularea pozitiilor neautorizate".
Cinci din superiorii lui Bierbaum au fost de asemenea demisi, conform unor surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO