Business Internaţional

A arătat trimestrul doi cea mai bună Europă din 2010?

A arătat trimestrul doi cea mai bună Europă din 2010?
16.08.2010, 23:46 21

Trimestrul al doilea a adus veşti bune pentru economiile maridin Europa. Dacă Germania a avut o creştere economică de 3,7% an laan, nici Franţa şi nici Marea Britanie nu au dezamăgit, demonstrândcă termenul de "recesiune" nu mai face parte din vocabularul curental acestor două ţări.

Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre ţările situate în"eşalonul al doilea", care au continuat să înregistreze declineconomic şi în perioada aprilie-iunie. Între acestea din urmă esteinclusă şi România, care a marcat o scădere de 0,5%, după ce înprimul trimestru economia s-a contractat cu 3,2%.

Nici perspectivele pentru întreg anul 2010 nu sunt preaoptimiste în cazul ţării noastre, având în vedere că Fondul MonetarInternaţional (FMI) a anticipat recent că România va avea parte deun declin economic de 1,9% anul acesta.

Analiştii străini consideră că, în ciuda faptului că cifrelepentru trimestrul al doilea sunt îmbucurătoare, tendinţa decreştere se va finaliza curând.

"A existat o viziune comună în rândul economiştilor că cifreleprivind PIB-ul pe trimestrul al doilea vor fi foartesatisfăcătoare, iar acestea au fost chiar mai bune de atât", adeclarat Hans Bevers, economist în cadrul grupului belgian KBC,citat de agenţia de presă Thomson Reuters. "În următoareletrimestre ne aşteptăm însă ca aceste creşteri să se mai tempereze.Va exista în continuare creştere, dar va fi mai mică decât în aldoilea trimestru, iar Europa va urma modelul Statelor Unite, încazul cărora am putut observa o temperare a avansului economic înultimele luni", a explicat Bevers.

Trimestrul trei nu mai aduce creştere susţinută

"Revenirea încă este îngrijorător de neechilibrată", a spus şiJennifer McKeown, atenţionând asupra creşterilor economice delocuniforme de la nivelul bătrânului continent.

Totodată, McKeown a avertizat că, deşi o serie de sondajesugerează faptul că performanţele economice solide ale zonei eurodin trimestrul al doilea ar putea continua şi în trimestrul altreilea, această perspectivă este puţin realistă. Chiar şi în cazulGermaniei, care a avansat cu 3,7% în perioada aprilie-iuniecomparativ cu acelaşi interval al anului trecut, creşterea pare afi uşor "exagerată".

Potrivit lui Jorg Kramer, economist-şef al băncii nemţeştiCommerzbank, o parte din avansul economic al trimestrului al doileaeste rezultatul unor proiecte de construcţii a căror finalizare afost amânată din cauza iernii aspre de anul acesta, scrie The NewYork Times.

"Oaia neagră" a bătrânului continent a fost şi de această datăGrecia, care nu numai că nu a reuşit să revină pe creştere, dar s-aadâncit şi mai mult în recesiune. Dacă în primele trei luni aleanului a avut un declin de 2,3%, în trimestrul al doilea aconsemnat o scădere de 3,5%.

De altfel, Grecia s-a confruntat cu un trimestru de foc, încondiţiile în care în lunile aprilie şi mai a fost pusă la zid deinvestitorii din întreaga lume, după ce au apărut speculaţiipotrivit cărora ar putea intra în incapacitate de plată. Ulterior,după ce FMI şi statele europene au intervenit cu un ajutorfinanciar de 110 mld. euro, situaţia Greciei s-a mai calmat.

Estul, între performanţă şi agonie

Pe de altă parte, în Europa Centrală şi de Est, performanţeleeconomice au fost extrem de diverse. Dacă Slovacia a uimit,înregistrând cea mai mare creştere la nivelul UE, de 4,9%, şi Cehiaa avut un avans de 2,2%.

Prognoza pentru întreg anul 2010 vizează o creştere totală de4,1% pentru slovaci, respectiv de 1,7% pentru cehi. Bulgaria a avuto scădere de 1,5%, însă, spre deosebire de România, estimările petot anul indică faptul că vecinii noştri de la sud de Dunăre vorfinaliza anul pe creştere, modestă, ce-i drept, de doar 0,2%.

În ansamblu, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene auconsemnat în al doilea trimestru o creştere economică de 1,7%.Pentru tot anul 2010, cele mai bune performanţe în materie de avanseconomic sunt aşteptate de la slovaci, care au o estimare decreştere de 4,1% pentru anul acesta. La polul opus, Letonia va aveacel mai puternic declin economic, de 4%. Marile economii vor ieşidefinitiv din recesiune, cu excepţia Spaniei, al cărei PIB se vacontracta anul acesta cu 0,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO