Business Internaţional

A murit de cancer pancreatic şi tocmai a câştigat premiul Nobel pentru medicină. Îl ştiţi?

A murit de cancer pancreatic şi tocmai a câştigat premiul Nobel pentru medicină. Îl ştiţi?

Autor: Adrian Voicu

08.10.2011, 13:26 4255

Nu. Nu este Steve Jobs şi, deşi a avut o contribuţie mult mai mare la dezvoltarea ştiinţei umanităţii, sunt şanse să rămână mai puţin cunoscut decât şeful Apple.

Este vorba de unul dintre câştigătorii premiului Nobel pentru medicină, doctorul Ralph Steinman, un om care a avut o luptă mai mult decât personală cu cancerul pancreatic.

Steinman a fost premiat pentru lucrările sale asupra sistemului imunitar dobândit. Ceea ce nu se ştie este că în ultima parte a vieţii sale a devenit el însuşi un cobai pentru tratamente care încă nu au fost aprobate de autorităţi în încercarea de a scăpa de cancer.

Câştigătorul premiului Nobel a murit cu doar trei zile înainte de anunţul făcut de fundaţie luni. Premiul Nobel nu se acordă postum. Institutul Karolinska a decis totuşi acordarea premiului, motivând că în momentul deciziei comisia de acordare a premiului nu ştia că Steinman murise.

Prietenii şi colegii săi au spus că Steinman şi-a dedicat viaţa cercetării, în speranţa că astfel va aduce o schimbare în vieţile oamenilor. Această dedicare a devenit şi mai manifestă în momentul în care a aflat că suferă de cancer pancreatic.

Şi tocmai pentru că ştia că avea să moară, "el a împărtăşit nevoia de urgentare a cercetării - pe care o simt pacienţii bolnavi de cancer - pentru găsirea de tratamente noi şi cu efect", a declarat Louis Weiner, director al Centrului Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer din Washington.

"Nu voia să fie ţinut ostatic de conceptele care au dat greş, de obstacole mărunte care se pun în calea dezvoltării de terapii eficace. A vrut să vadă tratamentele eficace disponibile oamenilor care pot fi ajutaţi".

Până în ultima zi din viaţa sa a luptat în găsirea unor tratamente şi s-a supus la medicamente şi operaţii atât convenţionale, cât şi neconvenţionale.

Steinman a trăit patru ani şi jumătate după ce a aflat diagnosticul: cancer pancreatic în stadiul patru. În mod normal, această boală ar fi trebuit să îl omoare în cel mult un an.

Colegii săi au declarat pentru Reuters că este imposibil de aflat ce i-a prelungit viaţa. Dacă era vorba de operaţiile la care a fost supus, chimioterapie sau tratamentele experimentale.

În ultima sa discuţie cu Schlesinger, cu o zi înainte de a fi internat în spital, a vorbit despre rezultatele celor mai recente teste pentru un vaccin de tratare a HIV.

După o săptămână, acesta a murit. Pe Google, căutarea termenului "Steve Jobs" returnează 74,8 milioane de rezultate. Căutarea termenului "Ralph Steinman" returnează doar 6,8 milioane de rezultate.

Cancerul pancreatic este letal. Este a patra cea mai mortală boală.

Steve Jobs a trăit mai mult de şapte ani după ce a fost diagnosticat cu o variantă mai puţin gravă de cancer, care evoluează mai încet. Cancerul care l-a omorât pe Steinman în urmă cu o săptămână a fost de acelaşi tip ca cel care l-a omorât şi pe actorul american Patrick Swayze în urmă cu doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO