Business Internaţional

A patra banca chineza, credite neperformante de 100 mld. $

15.10.2007, 23:57 10

Guvernul chinez vrea sa privatizeze Agricultural Bank in incercarea de a rezolva problema creditelor restante si a repune pe picioare una dintre cele mai mari institutii bancare si de a reduce numarul de sucursale neprofitabile.
Agricultural Bank din China, impovarata cu credite neperformante in valoare de 100 mld. $ (70 mld. euro), ar putea transfera o parte din cele 14.500 sucursale rurale catre banci independente, grabind astfel procesul de acordare a sprijinului guvernamental si emiterea de actiuni pentru prima oara in istoria institutiei de credit, scrie Bloomberg.
Infiintata in urma cu 28 de ani pentru a veni in sprijinul celor peste 800 de milioane de fermieri chinezi, a patra banca dupa marime din China intentioneaza sa isi reduca numarul de unitati neprofitabile pentru a rezolva problema creditelor neperformante, potrivit unui proiect propus de guvern.
In ultima decada, China a cheltuit aproximativ 500 de miliarde de dolari (350 mld. euro) pentru a sterge datoriile celor mai mari creditori nationali.
Trei dintre cele mai mari banci ale statului asiatic, Industrial & Commercial Bank of China, Bank of China si China Construction Bank, au strans impreuna 53 de miliarde de dolari (37 mld. euro) in urma vanzarii de actiuni pe parcursul ultimilor doi ani.
"Restaurarea" Agricultural Bank a fost intarziata pentru ca peste 23% din volumul total al creditelor sunt restante, potrivit ultimului raport anual.
Ministerul finantelor si agentia China Investment, infiintata pentru a administra 200 de miliarde de dolari provenite din rezervele nationale de valuta, vor obtine cate o treime din Agricultural Bank. Alte 20 de procente vor fi vandute investitorilor straini cu experienta pe piata creditelor rurale si aproximativ 5% vor lua drumul investitorilor locali. Restul de actiuni vor fi vandute pe bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO