Business Internaţional

Accidentul de la Fukushima este la fel de grav precum cel de la Cernobîl, dar foarte diferit

Accidentul de la Fukushima este la fel de grav precum cel de la Cernobîl, dar foarte diferit

Deşi emisiile de radiaţii de la Fukushima reprezintă doar 10% din cele de la Cernobîl, cele două accidente nucleare se află pe aceeaşi treaptă de periculozitate

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

12.04.2011, 23:43 358

Japonia a decis să revizuiască estimarea privitoare laaccidentul produs la centrala nucleară de la Fukushima Daiichi la7, aceeaşi treaptă de gravitate cu catastrofa de la Cernobîl din1986, scrie The New York Times.

Noile estimări ale autorităţilor japoneze sugerează faptul căvolumul total de materii radioactive înregistrat până acum esteegal cu aproximativ 10% din cel cauzat de accidentul de laCernobîl, a declarat Hidehiko Nishiyama, director general adjunctal Agenţiei pentru Securitate Nucleară şi Industrială dinJaponia.

Nishiyama a subliniat faptul că spre deosebire de Cernobîl, undereactorul a explodat şi incendiul a alimentat eliberarea de materiiradioactive, capsulele de beton din jurul celor patru reactoare cuprobleme de la Fukushima au rămas intacte.

Totuşi, în cadrul unei conferinţe de presă separate, un oficialal operatorului centralei, Tepco, a declarat că "scurgerea deradiaţii nu a fost oprită complet şi ne temem că nivelul de laCernobîl ar putea fi în cele din urmă depăşit".

Pe scara internaţională a evenimentelor nucleare şi radiologice,INES, un accident nuclear de nivel 7 implică "ample efecte asuprasănătăţii şi mediului" şi "emisii majore de materiiradioactive".

Fukushima vs.Cernobîl

  • Este structura celor două centrale aceeaşi?

Unitatea 4 de la Cernobîl era un reactor cu răcire pe bază deapă şi cu moderator de grafit, o combinaţie care poate şi chiar agenerat o reacţie în lanţ scăpată de sub control.

Reactoarele de la Fukushima nu au un moderator de grafit. A fostpermisă topirea combustibilului nuclear din reactoarele 1, 2 şi 3cel puţin parţial, însă operatorii au reuşit de atunci să răceascăambele reactoare şi bazinele de combustibil uzat, neexistând înprezent o reacţie în lanţ.

  • Cum diferă structurile de izolare?

Centrala de la Cernobîl nu a avut o structură de izolare şinimic nu a oprit eliberarea materiilor radioactive în aer.

Reactoarele de la Fukushima sunt construite pe fundaţii degranit şi sunt înconjurate de structuri din oţel şi beton care aurolul de a nu lăsa radiaţiile să iasă în atmosferă.

  • Au existat decese în Japonia?

La Cernobîl, explozia iniţială a cauzat moartea a doi muncitori.28 de pompieri şi muncitori au murit în primele luni după explozieîn urma radiaţiilor.

La Fukushima nu au existat până acum decese din cauzaradiaţiilor. Opt oameni au fost răniţi.

  • Flux de informaţii vs. muşamalizare

Statul sovietic a ţinut secret iniţial cazul Cernobîl. Însă, dincauza emisiilor uriaşe de radiaţii în întreaga Europă, autorităţileau dezvăluit treptat detalii privitoare la accident.

În cazul Japoniei, informaţiile au fost incoerente şi uneoricontradictorii, însă oficialii japonezi sau Tepco pot fi cu greuacuzaţi de a fi ascuns în mod intenţionat informaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO