Business Internaţional

Achizitia Anheuser, pusa in pericol de un producator mexican

17.06.2008, 20:31 19

InBev - cel mai mare producator de bere la nivel mondial, care intentioneaza sa preia Anheuser-Busch pentru suma de 46,3 mld. dolari (30 mld. euro) - a sfatuit conducerea companiei americane sa renunte la orice alte negocieri pana cand tranzactia nu va fi perfectata, scrie Bloomberg. Declaratia vine dupa o serie de speculatii potrivit carora Anheuser ar putea fuziona cu un producator mexican.
"Suntem de parere ca nicio alta oferta nu va aduce investitorilor Anheuser beneficii superioare celor implicate de oferta InBev", a declarat directorul executiv al companiei belgiene, Carlos Brito, intr-o scrisoare deschisa adresata directorului american August Busch.
Potrivit declaratiilor aparute in presa americana, conducerea Anheuser-Busch a inceput tratativele de fuziune cu producatorul mexican de bere Grupo Modelo. Compania americana, care deja detine o participatie de 50% in cadrul Grupo Modelo, ar putea deveni astfel prea scumpa pentru ca InBev sa-si mai permita sa finalizeze achizitia acesteia.
"Cred ca cele doua companii au ajuns intr-o situatie in care interesul actionarilor intra in conflict cu interesul conducerii companiei", a apreciat Donald Yacktman, presedintele companiei de investitii Yacktman Asset Management.
Se pare ca Warren Buffett, prin compania de investitii pe care o detine, Berkshire Hathway, cel de-al doilea cel mai mare actionar al Anheuser-Busch, se va intalni cu directorul companiei americane pentru consiliere. Busch i-a cerut parerea lui Buffett in legatura cu oferta venita din partea InBev si este de presupus ca Buffett va fi in favoarea tranzactiei.
InBev a oferit companiei americane 65 de dolari (42,12 euro) pentru o actiune Anheuser-Busch. Daca tranzactia va fi perfectata, InBev va deveni producatorul a peste 200 de marci de bere, printre care Budweiser, Leuven, Stella Artois, Beck's, Skol si Bass.
Principalul investitor al Anheuser-Busch este Barclays Global Investors, care detine 6,1% din actiunile producatorului american. Buffett, care detine 5% din actiuni, detine participatia din aprilie 2005.
Titlurile Anheuser-Busch au inregistrat o scadere de 28 de centi, o actiune fiind tranzactionata pe bursa din New York la un pret de achizitie de 61,12 dolari (39,63 euro). Actiunile companiei europene au inregistrat de asemenea o scadere de 1,6%, respectiv de 78 de centi, titlurile InBev fiind tranzactionate pe bursa din Bruxelles la un pret de achizitie de 49,43 euro (76,23 dolari).
InBev a mai anuntat ca pentru achizitia Anheuser-Busch va contracta un credit in valoarea de 40 de miliarde de dolari (aproximativ 26 de miliarde de euro), printre principalele banci creditoare numarandu-se banca spaniola Banco Santander.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO