Business Internaţional

Achiziţiile oamenilor de afaceri din China în SUA sunt pe punctul de a stabili un nou record

Achiziţiile oamenilor de afaceri din China în SUA sunt pe punctul de a stabili un nou record

Una dintre cele mai mari achiziţii chineze oferă Sinopec participaţii substanţiale la proiectele Devon Energy, unul dintre principalii producători privaţi de petrol din SUA

Autor: Ioana Nita

24.08.2012, 00:03 594

Achiziţiile făcute de oamenii de afaceri din China în activele şi afacerile americane se apropie în acest an de un nivel record în pofida unei pieţe în general dificile, semnal că nu le este prea greu firmelor chineze să obţină aprobare pentru tranzacţii în America, scrie Financial Times.

Până în prezent, în acest an au fost anunţate acorduri de aproximativ opt miliarde dolari. Printre principalele tranzacţii se numără preluarea de 2,6 miliarde dolari a lanţului american de cinematografe AMC Enter­tainment de către conglomeratul chinez Dalian Wanda şi investiţia făcută de compania de petrol şi gaze Sinopec din China în participaţii substanţiale la proiectele dezvoltate de Devon Energy, unul dintre cei mai mari producători privaţi de petrol şi gaze naturale din SUA. Valoarea totală a achiziţiilor, de 7,8 miliarde dolari, este un record istoric pentru primele opt luni şi se apropie de recordul absolut, înregistrat în 2007, în ceea ce priveşte investiţiile chineze în SUA, conform datelor Dealogic.

Joe Gallagher, analist la Credit Suisse, a afirmat că această creştere a volumului afacerilor dintre China şi SUA este o consecinţă normală a dezvoltării Chinei şi a setei acesteia pentru resurse şi energie.

"China devine tot mai mare, mai bogată şi mai sofisticată. Companiile chineze se dezvoltă şi toate acestea stimulează creşterea activităţii din fuziuni şi achiziţii. Unele dintre cele mai mari companii din China, în special cele din sectorul petrolier şi al gazelor naturale, sunt tot mai sofisticate în ceea ce priveşte abordarea achiziţiilor", a spus Gallagher.

Credit Suisse se numără printre principalele instituţii financiare care oferă consultanţă în cazul achiziţiilor făcute de China în SUA, fiind implicată în tranzacţii de 5,1 miliarde dolari. Instituţia a oferit consultanţă Sinopec în tranzacţia cu Devon şi a fost printre cele cinci companii de consultanţă ale AMC.

Cu toate acestea, Credit Suisse se plasează pe locul trei în ceea ce priveşte consultanţă oferită în cadrul fuziunilor şi achiziţiilor făcute de China, după Goldman Sachs şi Citigroup.

Afacerile dintre China şi SUA s-au dezvoltat deşi piaţa de fuziuni şi achiziţii a înregistrat o scădere, atât în China, cât şi la nivel mondial. În primul semestru volumul tranzacţiilor din China s-a redus cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 48,6 miliarde dolari, potrivit datelor Mergemarket. Global, volumul achiziţiilor şi fuziunilor din acest an va înregistra cel mai scăzut nivel din ultima decadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO