Business Internaţional

Acord intre Air Berlin si Tui

07.07.2004, 00:00 11

Tui, cel mai mare operator de turism din Europa din punct de vedere al vanzarilor, a acceptat sa coopereze cu compania de transport aerian care practica tarife reduse Air Berlin,  facand astfel primii pasi pentru consolidarea in sectorul transportului aerian din Germania deja "supraincarcat", scrie Financial Times.
Intelegerea intre Air Berlin si Hapag Lloyd Flug, una din cele doua linii aeriene ale Tui - care are 34 aeronave si deserveste in mod deosebit destinatiile mediteraneene - pare a fi un raspuns la competitia acerba venita din partea rivalilor precum Easyjet din Marea Britanie si Germanwings, o companie controlata de Eurowings, in cadrul careia Lufthansa, compania nationala de transport aerian a Germaniei, detine o participatie de 49%.
Liniile aeriene ale Tui au trebuit sa se confrunte si cu regresul de pe piata germana de calatorii " de placere" din ultimii ani. O serie de observatori ai industriei au speculat pe parcursul ultimelor saptamani ca Tui ar putea sa caute o posibila alianta sub forma unei fuziuni cu Air Berlin.
Air Berlin, o companie privata, are o flota de 42 aeronave Boring 737 si este asteptata sa caute sustinatori financiari puternici pentru a finanta o viitoare expansiune. Anul trecut, Air Berlin a transportat 9,6 mil. pasageri, cu Hapag Lloyd Flug calatorind 6,7 mil. persoane.
In ciuda speculatiilor respective, Tui a anuntat ca nu intentioneaza sa controleze o parte din Air Berlin, ultima intelegere dintre cele doua companii fiind menita, in opinia Tui, sa extinda oferta sa  si sa asigure ca Hapag Lloyd Flug este "mai bine echipata" pentru a face fata competitiei venita de la companiile cu tarife reduse.   Reprezentantii Air Berlin au pus ca nu vad " nici un motiv" pentru a specula in legatura cu o posibila fuziune cu Tui. Potrivit Air Berlin, intelegerea cu Tui a fost facuta pentru consolidarea pietei si imbunatatirea ofertei facuta clientilor.
De exemplu, atunci cand cele doua linii vor efectua calatorii paralele spre Mallorca, aceaste calatorii vor fi facute in viitor la momente diferite ale zilei. Acordul dintre cele doua companii acopera calatoriile spre destinatii mediteraneene si in Insulele Canare pe timpul sezonului de iarna.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO