Business Internaţional

Actionarii SocGen acuza conducerea ca a transformat banca intr-un cazinou

02.06.2008, 19:35 14

In cadrul sedintei anuale a institutiei, cativa investitori importanti au cerut demisia presedintelui Daniel Bouton, punandu-si in acelasi timp intrebarea de ce Jean-Pierre Mustier, seful diviziei de investitii bancare este inca in functie, scrie Bloomberg.
Mai mult, acestia au acuzat consiliul de conducere ca a tranformat banca intr-un cazinou, cerand in acelasi timp sa primeasca despagubiri pentru pierderile inregistrate la inceputul anului.
Revolta actionarilor a fost impulsionata de concluziile unui raport dat recent publicitatii si care arata ca operatiunile ilegale efectuate de catre unul din traderii bancii au fost posibile doar din cauza masurilor slabe de control aplicate de angajatii diviziei de management al riscurilor.
Aceasta situatie i-a dat posibilitatea lui Jerome Kerviel sa efectueze tranzactii neautorizate de 50 mld. euro de la sfarsitul lui 2005 pana in ianuarie 2008.
"Consider ca sunteti de doua ori vinovati", a declarat reprezentantul unui grup de mici actionari in cadrul sedintei anuale a SocGen. "Ati trimis un angajat la inchisoare in conditiile in care sefii erau cei care ar fi trebuit sa paraseasca compania", a adaugat reprezentantul, continuand "iar in al doilea rand ati esuat in a administra banca transformand-o intr-un cazinou".
"Domnule presedinte, drept ce ne considerati?", a intrebat Jean Richard, unul dintre investitorii SocGen, care pretinde ca este clientul aceleiasi filiale a bancii de 36 de ani. Un alt investitor a continuat pe acelasi ton, declarand ca "am pierdut foarte mult in conditiile in care pana acum nu ne-am revoltat impotriva unei asemenea situatii; astazi insa vrem sa ne cerem drepturile".
Si tot el l-a intrebat pe Bouton cum el - autorul raportului din 2002 privind buna guvernare a corporatiilor - a putut ramane in functie dupa un asemenea scandal.
Bouton, care a renuntat in aprilie la functia de director executiv al bancii, nu a facut insa nici o mentiune referitoare la viitorul pozitiei sale de presedinte al bancii. Si asta in conditiile in care nici pozitia sa, si nici cea a directorului executiv al diviziei de investitii - odata considerat succesorul sau la conducerea bancii - nu au fost obiectul unor noi alegeri in cadrul sedintei generale.
Bouton a incercat totusi sa ofere anumite garantii investitorilor, indicandu-le faptul ca timp de opt ani actiunile SocGen au inregistrat rezultate semnificative, numarandu-se in continuare printre cele mai performante titluri bursiere din segmentul financiar. El a argumentat ca frauda nu a reprezentat decat un eveniment izolat.
Totusi, actiunile SocGen au pierdut 28% anul acesta, de doua ori peste media declinului inregistrat de segmentul bancar european. Banca nu a descoperit pana pe 18 ianuarie tranzactiile neautorizate ale traderului Jerome Kerviel, desi un raport publicat recent de comisia de ancheta a institutiei arata ca operatiunile acestuia au atras atentia in repetate randuri, avertismentele - inclusiv cele venite din partea bursei Eurex - fiind de fiecare data ignorate de catre managerii de risc. Raportul arata ca doi dintre superiorii directi ai lui Kerviel - Eric Cordelle si Martial Rouyere - nu si-au indeplinit sarcina de a supraveghea activitatea traderului. Bouton a declarat in cadrul sedintei generale a companiei ca cei doi au fost concediati. Kerviel, care a fost eliberat pe cautiune din arestul politiei franceze, este cercetat de procurori pentru abuz de incredere, fals in documente si manipularea sistemului informatic. El nu a negat niciodata tranzactiile false, insa spune ca managerii bancii stiau de operatiunile sale, dar au inchis ochii in conditiile in care acestea au adus o buna perioada de timp un profit insemnat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO