Business Internaţional

Acţiunile Banco Espirito Santo din Portugalia au fost suspendate după un declin de 17%

Acţiunile Banco Espirito Santo din Portugalia au fost...

Autor: Anca Dumitrescu

10.07.2014, 16:47 185

Espirito Santo International, cel mai mare acţionar al Espirito Santo Financial Group, a anunţat marţi că nu a reuşit să răscumpere obligaţiuni pe termen scurt de la mai mulţi clienţi.

Banca centrală a Portugaliei a dat asigurări că Banco Espirito Santo a fost protejată de problemele grupului, dar anunţul nu a reuşit să calmeze investitorii.

Indicele Stoxx Europe 600 a coborât cu 1,2%, iar în ultimele cinci zile cu 2,8%, cel mai mult din luna martie. Componenta bancară a indicelui a scăzut cu 2,4%.

Publicaţia Diario Economico a relatat, fără să menţioneze sursa, că Espirito Santo International ar putea solicita protecţia faţă de creditori, la un tribunal din Luxemburg, dacă nu va putea ajunge la un acord de renegociere cu principalii creditori.

Un analist al Bank of America în Londra, Richard Thomas, a arătat că există un vid de informaţii referitoare la Banco Espirito Santo, iar în schimb apar multe informaţii negative despre grup.

Banca Portugaliei a reafirmat miercuri că solvabilitatea Banco Espirito Santo a fost semnificativ întărită, astfel că banca poate evita riscurile asociate altor entităţi ale grupului.

Investitorii în obligaţiuni ar putea însă să încerce să îşi recupereze pierderile de la bancă, se arată într-un raport al Bank of America. Potrivit estimărilor Merrion Stockbrokers din Dublin, banca are de răscumpărat obligaţiuni de 2,55 miliarde de euro.

Moody’s a retrogradat miercuri cu trei trepte ratingul Espirito Santo Financial Group, la nivelul Caa3, agenţia menţionând lipsa de transparenţă legată de poziţia financiară a companiei şi legăturile cu alte companii din grup.

Espirito Santo Financial Group este deţinută în proporţie de 49% de Espirito Santo Irmaos SGPS, companie deţinută integral de Rioforte Investments, care aparţine la rândul ei în totalitate Espirito Santo International.

Acţiunile Banco Comercial Portugues a doua mare bancă din Portugalia, au scăzut cu 7,7%.

Indicele portughez PSI 20 este în declin cu 4,3%, cel mai mult între principalii indici ai burselor europene occidentale.În Spania, indicele IBEX este în scădere cu 2,4%, indicele italian FTSE cu 2,1%, iar ASE al bursei din Grecia cu 2,7%.

Acţiunile Banca Popolare di Sondrio Scarl din Italia sunt în coborâre cu 4,8%, Banca Monte dei Paschi di Siena cu 4,4%, iar în Spania Banco Popular Espanol cu 4,1%.

Declinul acţiunilor reaprinde temerile că sistemul financiar european rămâne vulnerabil la şocuri, chiar dacă zona euro iese din criza datoriilor.

"Dacă situaţia din Portugalia va continua să se înrăutăţească, aversiunea faţă de risc s-ar putea răspândi rapid la obligaţiunile altor state din zona euro", a declarat Adrian Miller, director la compania GMP Securities în New York. El a spus că situaţia confirmă că eforturile UE de a rupe legătura între datoriile publice şi sistemul bancar nu au avut succes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO