Business Internaţional

Acţiunile celei mai mari bănci germane cresc cu 8% în urma numirii unui nou director general

Acţiunile celei mai mari bănci germane cresc cu 8% în...

Autor: Anca Dumitrescu

08.06.2015, 13:44 366

Noul director general va avea o sarcină dificilă, de a restructura Deutsche Bank şi a duce instituţia financiară dincolo de o serie de investigaţii ale autorităţilor de reglementare şi justiţiei, transmite Reuters.

Cryan îi va înlocui pe Anshu Jain şi Juergen Fitschen, actualii directori generali ai Deutsche Bank, care şi-au anunţat demisiile duminică, la o lună după ce au prezentat un plan de reducere a costurilor.

Jain va demisiona la sfârşitul lunii iunie, urmând să fie înlocuit de Cryan. Fitschen va renunţa la funcţie după adunarea generală a acţionarilor din luna mai a anului viitor, astfel că John Cryan, fost director financiar la UBS, va rămâne singurul director general.

Cea mai mare bancă din Germania a fost implicată în mai multe scandaluri în ultimele luni, fiind acuzată de manipularea dobânzilor de referinţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

La sfârşitul lunii aprilie, Deutsche Bank a fost amendată cu 2,5 miliarde dolari de organele de reglementare din SUA şi Marea Britanie pentru manipularea dobânzilor şi obstrucţionarea investigaţiei conduse de autorităţi.

Scepticismul investitorilor faţă de planul de rentabilizare, pe fondul detaliilor insuficiente şi a obiectivelor ratate de-a lungul timpului de conducerea băncii, şi nemulţumirea angajaţilor, din cauza perspectivei ca mii de locuri de muncă să fie desfiinţate, au sporit presiunile asupra celor doi directori generali.

La adunarea anuală care a avut loc acum două săptămâni, acţionari reprezentând 39% din drepturile de vot au votat împotriva consiliului de administraţie, iar unii investitori au cerut demisiile lui Jain şi Fitschen.

"Credem că Cryan va putea să revizuiască mărimea băncii de investiţii mult mai riguros decât Jain", a declarat Stuart Graham, analist la Autonomous.

Standard Chartered şi Credit Suisse vor avea la rândul lor noi directori generali, din această vară, dar sarcina lui Cryan va fi cea mai dificilă.

Deutsche Bank a menţinut în timpul crizei un model costisitor de bancă universală, iar acum trebuie să facă ceea ce alte bănci au reuşit deja, să reducă afacerile nerentabile şi să crească profitabilitatea.

"Strategia 2020" a Deutsche Bank include restrângerea băncii de investiţii şi vânzarea diviziei de retail Postbank. Planul iniţial al directorilor Jain şi Fitschen era mult mai radical, prevăzând renunţarea totală la operaţiunile de retail, iar Deutsche Bank să devină numai o bancă de investiţii şi de administrare a averilor, dar cei doi au renunţat idee din cauza piedicilor legislative şi a opoziţiei din partea autorităţilor de la Berlin şi a unui sindicat.

Planul de restructurare prezentat în aprilie are rolul să reducă cheltuielile cu 3,5 miliarde de euro pe an până în 2020.

Potrivit planului, banca intenţionează să reducă îndatorarea cu 150 de miliarde de euro la divizia de investiţii, până în 2018, prin restrângerea operaţiunilor cu instrumente derivate şi optimizarea altor activităţi.

Reorganizarea va costa circa 800 de milioane de euro, urmând să aibă un impact asupra veniturilor anuale de aproximativ 600 de milioane de euro.

Deutsche Bank intenţionează să se retragă din 7-10 ţări, dintr-un total de 70 în care este prezentă, şi să închidă până la 200 de sucursale, dar şi să cheltuiască până la 2,5 miliarde de euro cu proiecte digitale şi extinderea operaţiunilor de tranzacţii şi a diviziei de management al averilor.

Profitul net a scăzut în primul trimestru la 544 milioane de euro, de la 1,1 miliarde de euro în intervalul similar al anului trecut, afectat de costuri legale de 1,5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri