Business Internaţional

Actiunile rusesti sunt cele mai ieftine din Europa

12.05.2008, 18:04 13

Actiunile de pe bursa din Moscova sunt cele mai ieftine din Europa, ceea ce denota faptul ca investitorii incep sa-si piarda increderea in piata rusa, pe masura ce inflatia continua sa creasca, iar impozitele tot mai mari reduc marjele de profit ale companiilor, in special pe cele ale celor mai mari exportatori de petrol din Rusia, scrie Bloomberg.
Indicele bursier rus de referinta RTS a avut cel mai slab inceput de an de la infiintare, din 1998 si pana in prezent. Titlurile celor 50 de companii evaluate de indicele bursier, dominate de catre companiile energetice, sunt tranzactionate in prezent la o valoare medie de 9,52 ori valoarea estimata a veniturilor anuale, inregistrand astfel cea mai mica rata de tranzactionare dintre primele zece burse din Europa.
Cresterea extrem de mare a inflatei din ultimii cinci ani, cumulata cu majorarea cu 45% a taxelor impuse la exportul de petrol, a facut ca indicele bursier de referinta sa scada de la inceputul acestui an cu 3,9%. Dupa ce in ultimii opt ani de crestere economica sustinuta, RTS a inregistrat o crestere a valorii de peste 14 ori, indicele bursier evolueaza acum mai rau decat indicii de referinta din Brazilia, Mexic, Taiwan sau Africa de Sud.
Dupa ce Dmitri Medvedev a preluat presedintia Rusiei, indicele a inregistrat o crestere de 2,2%.
Din momentul listarii initiale pe bursa in 2006, titlurile Rosneft, cel mai mare producator de petrol din Rusia, au avut o performanta cu 41% mai slaba decat indicele MSCI Emerging Markets Energy. Titlurile companiei sunt tranzactionate la un pret de 11,8 ori mai mare decat valoarea profitului net estimat. "Profitul operational al companiei a fost grav afectat de cresterea inflatiei, prin cresterea implicita a costurilor de exploatare, a salariilor si a costurilor cu dezvoltarea infrastructurii", a declarat Peter O'Brien, directorul financiar al companiei.
Titlurile Lukoil, cel de-al doilea producator energetic din Rusia, sunt tranzactionate la un pret de 7,32 ori mai mare decat valoarea profitului estimat pentru acest an. De asemenea, actiunile companiei au inregistrat in ultimii doi ani o evolutie cu 41% sub cea a indicelui MSCI Emerging Markets Energy.
In ultimul an, impozitul la exportul de petrol din Rusia a crescut cu 45%, atingand nivelul de 398,10 dolari/tona (258,5 euro), respectiv cu 54 de dolari pe baril (35 euro).
Noul presedinte al Rusiei a promis sa lupte cu cresterea preturilor. Noul guvern va pune la punct in urmatoarele doua luni un plan ce implica reducerea taxelor impuse companiilor petroliere pentru a contracara stagnarea productiei. Dar, Medvedev ar putea majora taxele producatorilor din alte sectoare industriale pentru a compensa veniturile mai mici atrase dinspre sectorul petrolier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO