Business Internaţional

Actiunile Ryanair s-au prabusit dupa scaderea profitului

29.07.2008, 20:07 25

Compania irlandeza Ryanair Holdings, cea mai mare companie de transport aerian low-cost din Europa, a anuntat o scadere a profitului cu 85% si ar putea inregistra primul an pe pierdere de la listarea companiei pe bursa in 1997 si pana in prezent, pe fondul cresterii extrem de mari a pretului petrolului, scrie Bloomberg.
Profitul companiei a scazut in primul trimestru al anului fiscal 2008/2009, care s-a incheiat la 30 iunie, de la 138,9 mil. euro (218,5 mil. dolari), nivel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, la 21 mil. euro (33 mil. dolari). Scaderea s-a inregistrat totusi intr-o perioada in care vanzarile companiei aeriene au crescut cu 12%, atingand valoarea de 777 mil. euro.
Anuntul reducerii drastice a profitului a determinat o scadere a titlurilor companiei de aproape 25%, cea mai mare din ianuarie 2004 si pana in prezent.
Actiunile EasyJet, cea de-a doua companie aeriana low-cost din Europa, au inregistrat o scadere de 10%.
Conducerea companiei a mai anuntat ca 2008 s-ar putea incheia cu pierderi de pana la 60 de milioane de euro (94,3 mil. dolari), pe masura ce pretul petrolului continua sa creasca, iar consumatorii incep sa cheltuiasca mai putin. Compania a estimat o diminuare a randamentelor, adica a preturilor medii ale biletelor de avion, cu pana la 5% pentru acest an, scadere determinata de reducerea comisioanelor. Inainte de incheierea primului trimestru fiscal, conducerea companiei a anuntat totusi ca exista posibilitatea ca Ryanair sa incheie acest an pe zero.
"Exista cu precadere mai multe perspective negative pentru viitor decat unele pozitive", a apreciat Neil Glynn, analist in cadrul firmei de brokeraj NCB Stockbrokers din Dublin. "Diminuarea randamentelor reprezinta principala ingrijorare pentru companie, care ar putea conduce mai departe la o scadere a vanzarilor de bilete fara rezervare. Acest lucru sugereaza ca transpunerea cresterii pretului petrolului in costul biletelor s-ar putea sa nu fie pe atat pe usoara pe cat se asteptau oficialii companiilor aeriene", a incheiat Glynn.
Cheltuielile cu combustibilii aproape ca s-au dublat in ultimul an, atingand in prezent 367 de milioane de euro (577,8 milioane de dolari), ceea ce reprezinta 50% din totalul cheltuielilor companiei aeriene. Anul trecut cheltuielile cu combustibilii reprezentau aproximativ 36% din totalul cheltuielilor Ryanair.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO