Business Internaţional

Acum că economia creşte singură, reducerea deficitelor şi a datoriilor este o prioritate

Autor: Bogdan Cojocaru

29.05.2011, 23:41 431

Cele mai puternice economii ale lumii se vor concentra pereducerea deficitelor bugetare şi a datoriilor publice odată ceprocesul de redresare de după recesiunea mondială se apropie definal.

După două zile de discuţii, liderii G8 au anunţat că vor sărepare dezechilibrele apărute în timpul recesiunii care a urmatcrizei financiare mondiale din 2008. Dar şefii de state şi deguverne din G8 (Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, SUA,Japonia, Canada şi Rusia) sunt conştienţi că relansarea ar putea filimitată de riscuri precum creşterea accentuată a preţurilormateriilor prime.

În cadrul summitului ce a avut loc în localitatea francezăDeauville, Europa s-a angajat să lupte cu "determinare" împotrivaproblemelor fiscale, iar preşedintele SUA Barack Obama a promis ostrategie mai "limpede şi credibilă" pentru reducerea deficitului,scrie Bloomberg.

"Revenirea economiei mondiale capătă putere şi se poate susţinesingură (fără stimulente din partea guvernelor - n. red.)", searată în comunicatul final al summitului G8. Fără a scoate în faţăobiective angajante, liderii au promis să se concentreze încontinuare pe măsurile necesare pentru creşterea gradului sesustenabilitate al finanţelor publice.

Cea mai severă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial aforţat creşterea datoriilor din SUA, Japonia şi cele 17 state dinzona euro la un nivel de peste 90% din PIB, evoluţie care prezintăriscuri pe termen lung pentru dezvoltarea economică, potrivitanaliştilor. Organizaţia pentru Cooperare şi Dez­voltare Economică(OCDE) a avertizat recent că accen­tuarea deficitelor va afectarevenirea economiei. OCDE estimează o creştere de 4,2% a PIB-uluimondial în acest an şi de 4,6% pentru 2012.

La rândul lor, liderii G8 nu neglijează pericolele care pândesceconomia mondială. "Dezechilibrele interne şi externe sunt încămotive de îngrijorare. Creşterea accentuată a preţurilor materiilorprime şi volatilitatea excesivă a acestora pot frâna semnificativeconomia", menţionează comunicatul.

Discuţiile s-au purtat într-o atmosferă apăsată de problemelefinanciare, în condiţiile în care Europa pregăteşte un al doileapachet de salvare pentru Grecia, iar OCDE anticipează datorii de107% din PIB pentru SUA şi de 218,7% din PIB în Japonia la fineleanului viitor.

La summitul G8 ministrul francez de finanţe Christine Lagardes-a detaşat în cursa pentru conducerea FMI, ea primind susţinereatuturor statelor prezente, scrie Financial Times.

40 mld. dolari pentru democraţie

Liderii G8 s-au angajat să sprijine mişcările democratice dinAfrica de Nord şi au anunţat împrumuturi de la băncileinternaţionale de dezvoltare şi ajutoare directe totalizând celpuţin 40 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. Instituţiiprecum Banca Mondială şi Banca Africană pentru Dezvoltare ar puteaacorda Egiptului şi Tunisiei finanţări de peste 20 mld. dolari pânăîn 2013. În aceste fonduri ar putea fi incluse 3,5 miliarde dedolari de la Banca Europeană pentru Investiţii. Egipt şi Tunisia seconfruntă cu reducerea semnificativă a investiţiilor şi aactivităţii în turism în urma protestelor sociale îndreptateîmpotriva regimurilor autocratice. FMI estimează că regiunea vaavea nevoie de peste 160 mld. dolari în următorii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO