Business Internaţional

Adoptarea euro acum nu ar aduce beneficii Cehiei

02.11.2007, 22:05 14

Economistii cehi sunt de parere ca adoptarea monedei unice europene in urmatorii ani s-ar putea dovedi mai mult dezavantajoasa pentru economia Cehiei, scrie Prague Daily Monitor.
Intrarea prematura in randul tarilor care au adoptat euro s-ar putea dovedi o piedica in recuperarea diferentelor dintre Cehia si restul tarilor europene care folosesc moneda unica si cel mai probabil va accentua cresterea inflatiei.
Pe de alta parte, unii analisti sunt de parere ca un alt dezavantaj pentru adoptarea euro ar fi cheltuielile extrem de mari in ceea ce priveste adaptarea economiei pentru a putea permite introducerea monedei europene, mai ales ca economia Cehiei nu s-ar mai putea baza pe aprecierea monedei nationale sau a altor factori externi.
Adoptarea euro ar putea creste nivelul inflatiei cu aproximativ 4%, ceea ce ar insemna ca Cehia nu s-ar mai putea conforma criteriilor de aderare din Tratatul de la Maastricht.
"Adoptarea prematura a monedei europene ar putea conduce la cresterea inflatiei. Economia Cehiei a beneficiat in ultimii doi ani de rate scazute ale dobanzilor, comparativ cu restul statelor din zona euro, ceea ce a insemnat cresterea sustinuta a PIB", a declarat Miroslav Sevcik, seful Institutului Liberal ceh.
Pe de alta parte, exportatorii, precum si unii analisti, sunt de parere ca adoptarea rapida a euro ar contribui la stabilizarea economiei eliminand fluctuatiile valutare ale monedei nationale. Acestia sunt de parere ca economia Cehiei este prea expusa fluctuatiilor economice de la nivel mondial. "Avem nevoie de o moneda ca euro, pentru a ne apara de eventualele fluctuatii economice", a declarat Jan Mladek, director al Institutului de economii aplicate din Cehia.
Insa, dupa adoptarea euro, Cehia ar ramane fara unul dintre cele mai puternice instrumente economice, si anume moneda nationala, care in ultima perioada a ajuns la niveluri record comparativ cu moneda europeana.
"Gospodariile cu un venit mic vor fi cele mai afectate de adoptarea euro", a continuat Sevcik, fiind de parere ca o rata fixa a coroanei nu ar mai permite cresterea salariilor medii sau ale pensiilor de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO