Business Internaţional

Afectati de criza creditelor, dezvoltatorii imobiliari cehi trebuie sa isi schimbe strategia pentru a reveni in portofoliile investitorilor

Afectati de criza creditelor, dezvoltatorii imobiliari cehi trebuie sa isi schimbe strategia pentru a reveni in portofoliile investitorilor

Dezvoltatorii imobiliari din Praga incep sa simta presiunea cresterii costurilor cu finantarea de pe pietele externe

02.07.2008, 16:04 77

Orco Property Group, unul dintre dezvoltatorii imobiliari cu cele mai mari probleme cauzate de criza, incepe sa ia masuri pentru a isi readuce actiunile pe un trend ascendent, scrie Czech Business Weekly.
In cadrul intalnirii anuale a actionarilor, conducerea Orco a aprobat un buget de pana la 50 mil. euro (79 mil. dolari) pentru rascumpararea de actiuni in cadrul companiei, cu scopul de majora valoarea actiunilor si de a impulsiona cresterea cererii pe bursa. Cu un buget de 50 de milioane de euro, Orco ar putea achizitiona pana la 10% din totalul de 10,8 milioane de actiuni disponibile pe bursele din Paris, Praga, Varsovia si Budapesta.
In mod normal pretul actiunilor unui dezvoltator imobiliar este redat de valoarea activelor pe care compania le detine. Anul trecut titlurile Orco se tranzactionau la un pret de achizitie de 91 de euro (143,7 dolari), de 2,5 ori mai mare decat pretul actual. "Cu toate acestea, este de asteptat ca pretul actiunilor Orco sa creasca cu pana la 10% anul acesta", a declarat Patrick Vyroubal, analist in cadrul firmei de brokeraj Atlantik Finaneni. "Nu avem datele finale pentru acest an, insa o crestere de cel putin o cifra este posibila", a incheiat el.
Cu toate ca cei din conducerea Orco au aprobat recumpararea propriilor actiuni, compania inca nu a inceput sa achizitioneze titlurile. "Nu am luat nicio hotarare clara in aceasta privinta, insa intr-adevar avem un buget aprobat pentru rascumpararea propriilor titluri. Totusi nu putem spune cu exactitate cand vom incepe sa cumparam", a declarat Petra Zdeokova, purtatorul de cuvant al Orco.
Analistii sunt de parere ca acesta reprezinta momentul oportun in care dezvoltatorii imobiliari ar trebui sa investeasca in recumpararea propriilor actiuni. "O astfel de interventie din partea conducerii companiei in mod sigur va impulsiona cresterea preturilor actiunilor", a adaugat Vyroubal. Analistul a apreciat ca probabilitatea ca Orco sa recumpere propriile actiuni este destul de ridicata, cu atat mai mult cu cat compania este avantajata de doua situatii, si anume: daca compania se decide sa recumpere propriile actiuni pretul acestora va creste, la fel si cererea de actiuni Orco de pe piata bursiera. Petr Hlinomaz, analist in cadrul firmei de brokeraj BH Securities, este de parere ca Orco ar putea sa aiba de castigat si bani de pe urma acestei tranzactii, daca conducerea companiei se hotaraste ca dupa ce a achizitionat actiunile sa nu le anuleze, ci sa le pastreze pentru a putea fi tranzactionate mai tarziu, pe masura ce piata bursiera incepe sa-si revina. "Cred ca in a doua jumatate a anului, Orco va incepe sa achizitioneze din propriile actiuni, insa nivelul lichiditatilor ar putea sa limiteze capacitatea de achizitie a companiei", a declarat in continuare Hlinomaz.
Analistii nu pot insa sa aprecieze in ce masura valoarea titlurilor Orco va creste dupa si daca compania se hotaraste sa desfasoare o asemenea tranzactie. "Totul depinde doar de modul in care va evolua piata bursiera", a incheiat Hlinomaz.
Unul dintre principalele motive pentru care dezvoltatorii imobiliari nu incep sa achizitioneze actiuni in cadrul propriilor companii il reprezinta nivelul scazut al lichiditatilor de care dispun.
Companiile imobiliare au nevoie de lichiditati pentru a putea sa-si finalizeze proiectele actuale si pentru a putea demara pe viitor alte proiecte. Iar la capitolul lichiditati, Orco nu se poate mandri ca sta prea bine. In luna iunie a acestui an, companiei i-a fost retrogradat ratingul pentru creditare din partea agentiei de rating Moody's Investors Service. Ratingul de credit al Orco a fost redus intrucat profitul operational al companiei este insuficient in comparatie cu nivelul de creditare la care se ridica operatiunile companiei. "Combinatia dintre o profitabilitate scazuta a companiei, venituri aflate in scadere si un nivel de indatorare ridicat in comparatie cu profitul operational a facut ca ratingul de creditare acordat Orco sa nu mai fie valid", au apreciat oficialii Moody's.
Reducerea ratingului pentru creditare de la B2 la B3 ar putea da si mai mari batai de cap conducerii companiei, intrucat imprumuturile acordate Orco prezinta un risc mai mare acum, ceea ce pe piata bancara se traduce prin majorarea ratelor dobanzii pentru acoperirea riscului. Zdeokova a infirmat faptul ca Orco s-ar confrunta in momentul de fata cu o criza de creditare, atragand atentia ca in perioada imediat urmatoare compania se va concentra pe majorarea lichiditatilor si nu pe achizitia de active. "Avem incredere in portofoliul pe care il detinem. Chiar daca accesul la credite se va ingreuna pentru noi, dorim sa nu ne abatem de la strategia de baza a companiei", a declarat Zdeokova.
Marile banci din Cehia au renuntat sa comenteze asupra eventualelor decizii de a acorda credite companiei. "Nu pot sa comentez o asemenea intrebare, pentru ca indiferent de client nu obisnuim sa dam declaratii despre conditiile de creditare catre oricare dintre clientii nostri", a declarat Marek Roll, purtatorul de cuvant al ESOB.
Chiar si in ciuda reducerii ratingului de credit, analistii sunt de parere ca nivelul de indatorare inregistrat de Orco se afla in limitele normale ale dezvoltatorilor imobiliari. "Modul de calcul in care analistii Moody's acorda ratinguri de credit a facut ca ratingul Orco sa scada, insa modul de calcul nu este unul public, astfel nu ne putem face o idee clara despre situatia financiara reala a companiei", a apreciat Vyroubal.
"Este de inteles faptul ca bancile nu mai sunt atat de dornice sa investeasca intr-un proiect imobiliar, cu atat mai mult cu cat majoritatea proiectelor imobiliare care se finalizeaza sunt tranzactionate mai departe speculativ", a incheiat el.
In prezent Orco este prezenta pe pietele imobiliare din Cehia, Ungaria, Polonia, Rusia, Croatia, Germania si Slovacia. Piata ceha ramane insa nucleul de baza pe care compania activeaza, peste 60% dintre operatiunile companiei desfasurandu-se pe aceasta piata. "Cred ca piata ceha va ramane in continuare principala piata pe care Orco va actiona in urmatorii trei-cinci ani, cu atat mai mult daca tinem cont de numarul de proiecte aflate in desfasurare", a adaugat Hlinomaz.
Constransa de nevoia de lichiditate, Orco incearca sa accelereze vanzarea catorva proiecte imobiliare, printre care proiectul Citadela din Praga, care pana in prezent este vandut in proportie de 63%. De asemenea, compania a scos la vanzare si proiectele imobiliare rezidentiale Plachta din Hradec Kralove si Kouzelne Medlanky din Brno.
In total, in 2008, Orco doreste sa vanda proiecte imobiliare in valoare de 200 de milioane de euro (315,3 milioane de dolari). "Intentionam sa vindem o mare parte din proiectele imobiliare rezidentiale, insa preconizam ca cea mai mare parte a lichiditatilor va veni din vanzarea proiectelor incluse in cadrul fondului de investitii Endurance", a adaugat Hlinomaz.
"Valoarea portofoliului companiei este extrem de ridicata in aceasta perioada, si tocmai de aceea momentul in care Orco s-a decis sa scoata pe piata proiectele imobiliare este unul cum nu se poate mai bun", a adaugat Vyroubal. "Lichiditatile obtinute de pe urma vanzarii proiectelor pot fi reinvestite in dezvoltarea altor proiecte sau in achitarea creditelor pe care compania le-a contractat", a adaugat el.
De la inceputul anului trecut, titlurile Orco au pierdut 59,9% din valoare. "Scaderea bursiera este reprezentativa la nivelul intregului sector imobiliar din Cehia, iar modul in care Orco este condusa nu are nicio relevanta in scaderea inregistrata de actiuni", a incheiat Vyroubal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO