Business Internaţional

Agitatia din jurul preluarii M & S trece oceanul

22.06.2004, 00:00 21

Fondul de investitii american Brandes urmeaza sa decida daca va sustine oferta de preluare ostila inaintata de miliardarul Phillip Green pentru achizitionarea producatorului de articole de imbracaminte britanic Marks & Spencer (M&S), informeaza BBC.
O decizie in acest sens va fi luata in urmatoarele zile, potrivit mai multor publicatii citate de BBC.
Consiliul de administratie al M&S, in frunte cu Stuart Rose, recent numit in functia de director executiv a companiei, a respins saptamana trecuta oferta revizuita a lui Green in valoare de 8,4 mld. lire sterline (15,4 mld. dolari).
In prezent, fondul de investitii Brandes detine mai putin de 12% din actiunile M&S.
Green a oferit 370 pence/actiune, dupa ce  oferta initiala de 290 - 310 pence/actiune a fost respinsa de M&S pe parcursul acestei luni.
Green, care detine magazinele de articole de imbracaminte Bhs si Arcadia, urmeaza sa discute cu reprezentantii fondului Brandes in cateva zile, potrivit publicatiei Sunday Telegraph. In acelasi timp, ziarul Observer  a relatat ca Green se va intalni si cu reprezentantii ai altor doua fonduri de investitii americane, Capita si Artisan.
Toate cele trei fonduri detin impreuna mai mult de 20% din actiunile  M&S, desi Brandes si-a vandut in ultima perioada o parte din actiunile detinute in cadrul companiei.
Oficialii M&S au precizat saptamana trecuta ca oferta revizuita a lui Green "subevalueaza semnificativ" compania. Cea mai recenta oferta a lui Green a fost totusi mai scazuta fata de pretul de 400 pence/actiune(9 mld. lire sterline - valoarea totala), pe care il vor majoritatea actionarilor.
Potrivit ziarului Financial Times, Stuart Rose a cumparat 100.000 actiuni M & S cu cinci zile inainte ca Green sa-si dezvaluie planurile legate de preluarea M&S si cu doua saptamani inainte de numirea lui ca director executiv. Rose si Green sunt cunostinte vechi, dar cu toate acestea Rose a declarat duminica: "Sunt  actionar la Marks & Spencer de mai multi ani. Nu am tranzactionat nici o actiune M&S incepand cu data de 12 mai  cand Green si-a exprimat intentia de a prelua compania".
Actiunile au fosu cumparate la data de 7 mai la un pret de 300 pence/actiune, aproapiat de cea mai scazuta cotatie inregistrata in acest an. Rose detine in prezent 135.000 actiuni M&S in valoare de 480.000 lire sterline la pretul de vineri de 356 pence/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO