Business Internaţional

Al treilea bailout pentru Grecia prinde contur: Atena vrea încă zece miliarde de euro, dar fără condiţii de austeritate

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

26.08.2013, 20:58 461

Grecia ar putea avea nevoie de un ajutor suplimentar de zece miliarde de euro de la partenerii din zona euro, dar nu se aşteaptă ca împrumutului să-i fie ataşate noi condiţii de austeritate, a afirmat ministrul grec de fi­nanţe Yannis Stournaras pentru o publi­ca­ţie elenă. El dă astfel contur celui de-al treilea pa­chet de bailout destinat Greciei, o eco­nomie împotmolită de şase ani în recesiune şi salvată de două ori de la faliment cu îm­prumuturi externe de 240 de miliarde de euro. „Dacă Grecia ar avea nevoie de sprijin supli­mentar, acesta ar fi de aproximativ zece mi­liarde de euro, mult mai mic decât pro­gramele anterioare“, a spus Stournaras pen­tru publicaţia Proto Thema, preluată de Thomson Reuters.

Economia elenă a supravieţuit cu bauilout-uri de la zona euro şi Fondul Mo­ne­tar Internaţional, unu acordat în mai 2010 şi unu stabilit în februarie 2012. Orice alt bailout ar veni „fără condiţii noi“ deoarece Grecia şi-a asumat deja angajamente de aus­te­ritate până în 2016, a menţionat ministrul, adău­gând că „nu se pune problema“ unui nou haircut al datoriei ţării. În 2012, datoria Greciei faţă de creditorii privaţi a fost redusă cu 107 miliarde euro.

Atena are în faţă un deficit de finanţare de 11 mld. euro pentru perioada 2014-2015 în condiţiile în care actualul pro­gram de bailout se încheie în prima jumătate a anului viitor iar partenerii din zona euro au promis că vor ajuta ţara până când aceasta va reuşi să se finanţeze sustenabil de pe pieţele externe.

Ministrul german de finanţe a stârnit con­troverse spunând că Atena va avea nevoie de un nou ajutor după 2014, dar într-un interviu acordat vineri a indicat că sumele im­plicate vor fi „mult mai mici decât cele anterioare“.

Comentariile ministrului, mâna dreaptă a cancelarului Angela Merkel, vin într-o pe­rioadă delicată pentru partidul său deoarece Germania în septembrie va trece prin ale­geri generale. Germania este cea mai mare economie europeană şi până acum ţara cu cele mai mari contribuţii la progra­me­le de asistenţă ale ţărilor din zona euro lo­vite de criză. Electoratul german se teme că orice alt bailout sau altă ştergere a da­toriilor va avea ca efect creşterea taxelor şi reducerea puterii lor de cumpărare.

Duminică, Merkel a respins hotărât o nouă ştergere a datoriilor Greciei, dar a lăsat deschisă opţiunea unui ajutor suplimentar.

„Haircut-ul ar putea declanşa un efect de domino al incertitudinii care ar tăia apetitul investitorilor privaţi pentru afaceri în zona euro“, a spus ea într-un interviu acordat revistei Focus.

Pentru a face pe placul creditorilor inter­na­ţionali, guvernul Greciei a aprobat ieri transferarea a 12.500 de funcţionari, până la sfârşitul lunii septembrie, pentru restruc­tu­ra­rea sectorului public în vederea reducerii cos­turilor, măsurile provocând noi nemul­ţu­miri sociale, potrivit AFP.

„Am aprobat deciziile finale pentru ca ţara să poată respecta calendarul stabilit cu troica UE-BCE-FMI şi să transferăm 12.500 de funcţionari până la sfârşitul lunii sep­tem­brie“, a declarat Kyriakos Mitso­ta­kis, minis­trul Reformei şi Adminis­traţiei Pu­blice, la sfâr­şitul unei reuniuni intermi­nisteriale con­dusă de premierul Antonis Samaras.

Grecia s-a angajat în faţa creditorilor in­ter­naţionali să transfere în total 25.000 de func­ţionari pe alte posturi bugetare până la sfâr­şitul acestui an şi să concedieze în aceeaşi pe­rioadă 4.000 de persoane, în vederea redu­ce­rii cheltuielilor publice. La sfârşitul lunii iu­lie, guvernul a trans­ferat 4.000 de funcţio­nari, care fac parte din nu­mărul total de 12.500, cei mai mulţi în sectorul educaţiei.


Grecia ar putea reveni pe pieţele de finanţare anul viitor
 

Grecia ar putea reveni pe pieţele de finanţare pentru a tatona terenul în a doua jumătate a anului viitor dacă economia ţării începe să crească în primul semestru şi înregistrează surplus bugetar primar, a declarat ministrul grec de finanţe Yannis Stournaras (foto) pentru o publicaţie germană.

„Acesta ar fi un mare succes care ne-ar permite să testăm piaţa cu o nouă emisiune de obligaţiuni în a doua jumătate a anului 2014“, a spus Stournaras într-un interviu acordat Handelsblatt.

Întrebat dacă suma licitată ar putea fi cuprinsă între trei şi cinci miliarde de euro, ministrul a răspuns că emisiunea ar putea fi chiar mai mică.

El a asigurat că Grecia nu are nevoie de o nouă ştergere a datoriilor doarece îşi poate reduce povara prin alte mijloace, precum condiţii mai relaxate pentru actualul program de bailout.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO