Business Internaţional

Alan Greenspan: Au scazut sansele ca Statele Unite sa intre in recesiune

17.10.2007, 20:07 10

Economia Statelor Unite se afla inca sub semnul declinului pietei rezidentiale si al crizei pietelor de credit, insa exista "mai putin de 50% sanse" sa intre in recesiune, a declarat Alan Greenspan, fost presedinte al Fed, conform AFP.
Greenspan a declarat ca cea mai mare economie a lumii incetineste ca urmare a inaspririi conditiilor de creditare, rezultat al crizei sectorului american al creditelor cu risc ridicat.
"Este clar ca, desi criza pietelor de credit nu mai este la fel de acuta, aceasta va avea drept rezultat o incetinire a economiei intr-o anumita masura, iar acest lucru va fi vizibil nu in datele pe trimestrul al treilea, ci cu siguranta in cele din trimestrul patru", a declarat Greenspan. "Totusi, exista mai putin de 50% sanse ca economia sa intre in recesiune".
Greenspan a aratat ca va mai trece ceva timp pana ce temerile legate de sectorul rezidential, ce afecteaza economia americana, se vor estompa.
"De fapt, cea mai mare problema in prezent este reprezentata de numarul foarte mare de locuinte nou construite, dar neocupate, pe intretinerea carora constructorii cheltuiesc foarte mult", a declarat Greenspan. Fenomenul "impinge preturile in jos, afectand in mod evident activitatea de constructie de locuinte si mult mai important reducand valoarea acestora, astfel incat detinerile foarte mari de titluri bazate pe active, in special pe active din sectorul suprime, sunt potential amenintate".
La randul sau, actualul presedinte al Fed, Ben Bernanke, a declarat ca declinul industriei rezidentiale va afecta in mod semnificativ cresterea economiei americane si anul viitor, desi exista date limitate privitoare la un impact mai amplu asupra cheltuielilor.
"Este prea devreme sa estimam masura in care vor fi afectate cheltuielile americanilor si sectorului de business", a declarat Bernanke. Fed "va continua sa monitorizeze indeaproape situatia si va lua masurile necesare pentru asigurarea unei bune functionari a pietei si a unei cresteri economice sustenabile si a stabilitatii preturilor".
Bernanke nu a semnalat daca este in favoarea unei reduceri a ratelor dobanzii. Investitorii si-au redus asteptarile privitoare la o reducere de rate in aceasta luna pe fondul cresterii vanzarilor din retail si a numarului locurilor de munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels