Business Internaţional

Alan Greenspan: Economia americana se afla in recesiune

10.04.2008, 17:17 13

Fostul presedinte al bancii centrale americane (Fed), Alan Greenspan, a declarat ca economia SUA este in recesiune si ca ar fi adecvat sa se aloce fonduri publice pentru a rezolva criza legata de sectorul creditelor ipotecare.
Greenspan a afirmat, intr-un interviu pentru televiziunea CNBC, ca economia SUA se confrunta cu o recesiune, insa este prea devreme pentru a sti cat de profunda este aceasta sau cat de mult timp va dura.
"Piata bunurilor de consum incepe sa se micsoreze, sectorul automobilelor este pe punctul de a se contracta, productia se reduce si noi ne aflam in chinurile unei recesiuni", a spus Greenspan.
Economia americana nu se va stabiliza pana cand piata locuintelor nu va reveni la conditiile normale. Administratia presedintelui american George W. Bush ar trebui sa analizeze criza creditelor si economiilor din anii '80, pentru a invata cum sa solutioneze criza prin implicarea banilor contribuabililor in proiect, potrivit fostului presedinte al Fed.
"Trezoreria SUA ar putea utiliza fondurile adecvate pentru a infiinta o institutie asemanatoare Resolution Trust Corporation (RTC), care a avut succes in rezolvarea crizei depozitelor si creditelor", a spus Greenspan. RTC a fost infiintata pentru a cumpara active ale asociatiilor de imprumuturi si economii care au fost declarate insolvente de Oficiul de Supraveghere a Economiei. Compania, care a functionat in perioada 1989 - 1995, a inchis sau a ajutat la solutionarea a sute de depozite.
Administratia Bush a refuzat pana in prezent sa implice banii publici pentru a sustine redresarea crizei de pe piata locuintelor, in urma careia milioane de americani ar putea sa-si piarda locuintele din cauza imposibilitatii de plata a creditelor.
Greenspan a facut in ultimele zile o serie de declaratii publice prin care a aparat masurile adoptate de Fed in perioada in care acesta a fost presedintele institutiei.
In perioada mandatului detinut de Greenspan, Fed a redus dobanda de politica monetara de la 6,5% spre sfarsitul anului 2000 la 1% la mijlocul anului 2003. La vremea respectiva, majoritatea bancilor centrale au luat masuri similare, desi nu au scazut dobanda cheie la niveluri atat de joase, cu exceptia Bancii Japoniei.
Fed a fost acuzata de mentinerea unor dobanzi prea scazute pentru prea mult timp, pe masura ce a incercat sa sustina economia, in urma prabusirii actiunilor din domeniul internetului si atacurilor de la 11 septembrie 2001.
"Nu am niciun regret legat de oricare din politicile Fed din perioada cand am fost presedinte, intrucat consider ca au realizat intr-un mod foarte profesionist", a afirmat Greenspan pentru CNBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO