Business Internaţional

Algeria naţionalizează un combinat siderurgic al lui ArcelorMittal, scrie Le Figaro

Algeria naţionalizează un combinat siderurgic al lui...

Autor: Sorin Pâslaru

08.06.2013, 17:40 1139

Industriasul indian Laksmi Mittal este pe cale sa accepte cedarea controlului combinatului siderurgic din Annaba, cel mai mare din aceasta tara si unul din cele mai mari din Africa de Nord, catre statul algerian pentru ca nu vrea sa continue sa investeasca.

Combinatul, unde lucreaza peste 5.000 de algerieni, are o capacitate de productie de 2 milioane de tone de otel pe an dar  acum produce sub un million de tone in lipsa investitiilor.

Statul algerian, care detine doar 30% din combinat, va participa la majorarea capitalului acestuia cu 100 milioane de dolari pentru a efectua investitiile necesare pentru  modernizarea productiei de otel si de tabla.

ArcelorMittal va participa la majorare, conform Le Figaro, care citeaza surse din presa algeriana, doar cu 56 milioane de dolari astfel incat statul marocan va redeveni actionar majoritar, cu 51% din actiuni. Un algerian va prelua conducerea companiei.

ArcelorMittal  cedeaza controlul in Algeria in conditiile in care este intr-un process masiv de reducere a datoriei totale pina la 15 mld. dolari pe termen mediu, fata de 18 mld. dolari la sfarsitul trimestrului unu din 2013.

Pentru algerieni, mentinerea si dezvoltarea productiei de otel este esentiala, mai ales ca procesul tehnologic este complet integrat, adica minele de fier sunt tot in Algeria. Este posibil de asemenea ca miza sa fie si desfacerea productiei de otel si tabla catre uzinele Renault din Maroc unde se produce Logan. Mittal a cumparat combinatul algerian in 2001.

In Romania, miliardarul indian Mittal nu a facut investitiile necesare de 50 mil. euro pentru ca ArcelorMittal Galati sa furnizeze tabla de caroserie catre uzinele Dacia controlate de Renault. Productia de otel s-a redus constant de la privatizare, pina la circa 1,7 milioane de tone anul trecut, din cinci furnale cumparate de Mittal fiind acum in functiune doar unul.

Le Figaro aminteste situatia din Franta, unde Mittal a amenintat ca inchide un combinat siderurgic la Florange cu 2000 de angajati iar cand presedintele Francois Hollande a evocat posibilitatea nationalizarii temporare a capacitatii industriale a respins vehement ideea. De asemenea, un combinat din Liege, Belgia, este sub semnul intrebarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO