Business Internaţional

Algerienii şi iemeniţii urmează exemplul egiptenilor

Autor: Traian Terzianm

13.02.2011, 23:42 17

Evenimentele din Egipt i-au inspirat pe algerieni şi peiemeniţi, care au ieşit în număr mare pe străzi pentru aprotesta.

Mii de protestatari au invadat sâmbătă străzile capitalei Alger,cerând reformarea politică a ţării nord-africane, care este unuldintre cei mai mari producători de petrol din lume, scrie The WallStreet Journal. "În urma ciocnirilor dintre poliţie şimanifestanţi, pentru a dispersa mulţimea, forţele de ordine aufolosit şi gaze lacrimogen. Au fost arestaţi 1.000 de manifestanţidintre care 100 de femei", a spus Hacene Mezoued, un oficial alPartidului pentru Cultură şi Democraţie (PCD), care a condusprotestele.

Protestele au venit în urma demisiei de vineri a preşedinteluiegiptean Hosni Mubarak. Potrivit oficialilor opoziţiei, spresfârşitul zilei de sâmbătă grupul protestatarilor s-a dispersat.Estimările cu privire la dimensiunea mulţimii care s-a strâns înpiaţa Concord din centrul capitalei algeriene au indicat un numărde 30.000 de protestatari. Mii de poliţişti au fost chemaţi săîmpiedice dezvoltarea demonstraţiei. "Afară cu Bouteflika! 150 demiliarde de dolari şi tot suntem săraci", acestea au fostsloganurile protestatarilor care făceau referire la producţia depetrol şi la demisia preşedintelui algerian Abdelaziz Bouteflika,care conduce ţara de 12 ani. Mohcine Belabbas, purtătorul de cuvântal PCD, a spus că şi în a doua parte a zilei manifestanţii încăîncercau să intre în oraş.

Potrivit agenţiei naţionale de presă a Algeriei, poliţia areuşit să oprească demonstraţia şi a arestat mai multe persoane.Purtătorul de cuvânt al poliţiei nu a vrut să comenteze aceastăsituaţie.

La Saana, capitala Yemenului, sâmbătă au avut loc ciocniriviolente între cele aproape 4.000 de persoane care protestauîmpotriva regimului şi susţinătorii puterii.

Protestele au continuat şi ieri, când protestatarii au încercatsă ajungă în faţa palatului prezidenţial, dar au fost opriţi depoliţie. La scurt timp, opoziţia a fost de acord să se aşeze lamasa negocierilor cu preşedintele Ali Abdullah Saleh, care încearcăsă înăbuşe din faşă o revoluţie precum cea din Egipt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO