Business Internaţional

Alianta dintre British Petroleum si TNK: fabula plina de invataminte sau best-seller

20.10.2003, 00:00 26



Va aduceti aminte de fabula cu scorpionul si broasca? Broasca cade de acord sa-l poarte pe scorpion pe spate pentru a-l traversa raul, fiind convinsa ca acesta nu o va intepa. Daca o va face, vor muri amandoi. Surprinzator, pe la mijlocul raului, scorpionul isi injecteaza mortala otrava in credula broasca. Pe masura ce cei doi se scufunda, broasca il intreba pe scorpion de ce a facut un lucru atat de nebunesc. "Asta e firea mea", a raspuns scorpionul.



Pentru cei care investesc in Rusia - si nu sunt putini cei care si-au indreptat privirile catre aceasta parte a lumii - aceasta fabula merita studiata in profunzime.



Printre investitorii care sunt familiari cu aceasta poveste plina de invataminte se numara si British Petroleum (BP), care, in aceasta perioada, va finaliza detaliile aliantei cu TNK, grup petrolier rus controlat de Mikhail Fridman. Oligarhul - asa sunt "alintati" milionarii care isi impart bogatiile Rusiei - controleaza Grupul Alfa, pe care l-a achizitionat in timpul privatizarii in masa inceputa in 1990.



John Brown, directorul executiv al BP, a mai fost "intepat" de Friedman. Dupa criza financiara care a lovit Rusia in 1998, TNK a reusit, printr-o serie de manevre mai mult sau mai putin legitime, sa obtina controlul asupra unei subsidiare a Sidanco, companie in care BP investise peste 480 de milioane de dolari. Exploatarea "nemiloasa" de catre TNK a legilor privind falimentul a avut ca rezultat stergerea de catre BP a unei datorii de 200 milioane de dolari si un lobby a companiei engleze catre guvernul american pentru a bloca acordarea unui credit catre TNK.



Incredere



Peste numai cinci ani, cele doua companii au devenit prietene. Lordul Browne are acum numai cuvinte de lauda pentru perspicacitatea lui Fridman si a celor doi parteneri ai sai, investind o suma de 6,8 miliarde dolari intr-o societate mixta (joint-venture) numita TNK-BP. "Relatia noastra a fost testata in conditii extreme, insa am invatat sa avem incredere tot mai mult unii in ceilalti," a declarat Browne.



Increderea este cu adevarat cel mai important element intr-un parteneriat de afaceri, nu numai in Rusia, ci peste tot in lume. Dupa cum Francis Fukuyama reusea sa surprinda in cartea sa intitulata "Incredere", economiile in care se pot derula tranzactii si afaceri fara ca partile sa fie ingrijorate tot timpul de posibilitatea de a fi pacalite creaza mai multa prosperitate decat cele in care partenerii se bazeaza numai pe interventia statului pentru a impune respectarea legilor.



British Petroleum nu este singura companie care isi manifesta - inca o data - increderea in Rusia, in ciuda crizelor financiare si a practicilor mai putin ortodoxe din ultimii ani. ExxonMobil si Chevron Texaco s-au aratat interesate de a cumpararea unui pachet din YukosSibneft, in timp ce marile banci de investitii din Europa si Statele Unite flirteaza cu ideea dezvoltarii operatiunilor din Rusia, fapt ce impune consolidarea relatiilor cu oligarhii rusi, care la randul lor pretind ca si-au schimbat radical conduita.



Oportunism



Pe de alta parte, oligarhii au inceput sa isi motiveze buna purtare prin oferirea de stimulente pentru potentialii investitori straini. Dupa 1990, bogatii Rusiei, precum si cei aflati pe pozitii de control, au inceput sa se lupte intre ei pentru a acapara avutia Rusiei, utilizandu-se in acest scop de toate practicile legale (si uneori ilegale) pentru a-si invinge adversarii. Acum, dupa ce au preluat controlul, au nevoie de parteneri straini si de aceea au inceput sa se arate foarte manierati.



"Rusii vor lua in calcul intotdeauna un cost al oportunitatii - vor castiga oare mai mult daca te vor insela sau daca se vor purta frumos," a declarat un consultant al unei companii cu sediul in Moscova. Insa tendinta tot mai actuala printre companiile rusesti este de a solicita asistenta din exterior pentru a-si administra afacerile si pentru a avea acces pe pietele internationale de capital. In aceste conditii, orice "lovituri nepermise" sau miscari dubioase sunt nepermise. Cel putin asa este normal.



Robert Dudley, presedinte si director executiv al TNK-BP, este insa un aparator al mediului rus de afaceri: "Incercam sa distrugem miturile legate de modul rusilor de a face afaceri si sa oferim o imagine mai reala a noii companii, ale carei active sunt considerate de piata ca fiind invechite si obosite".



Riscuri



Pentru o companie petroliera, insa, dilema nu consta in faptul ca Rusia este sau nu o locatie sigura de a investi, ci daca ofera mai multe avantaje (sau riscuri) decat Nigeria, Angola sau Kazakhstan. Perioada de timp in care companiile puteau fora pentru petrol in tarile membre ale Organizatiei de Cooperare Economica si Dezvoltare se apropie de final, odata cu cresterea preturilor la petrol, iar investitorii se aventureaza tot mai mult spre alte locatii in care partenerii de incredere sunt puini si greu de gasit.



Exista totusi si un mic avantaj. De cele mai multe ori companiile petroliere incheie intelegeri cu guvernele statelor respective, limitand in unele cazuri riscul pana la "simpla" eventualitate a cresterii taxelor sau impozitelor. Este chiar posibil de a incheia acorduri de garantare a unei rate de rentabilitate in situatia modificarii regimului fiscal - de aceste avantaje s-au bucurat Shell si ExxonMobil, pentru exploatarile din campurile Sakhalin.



In general, atat timp cat stau la carma unei tari, guvernele pot fi considerate parteneri de incredere. Ele au nevoie de companiile petroliere dupa cum si aceste companii au nevoie siguranta oferita de o autoritate suverana. Guvernele sunt de asemenea vulnerabile la presiunile externe - din partea Bancii Mondiale, Fondului Monetar international sau a guvernelor din Occident . In cazul in care nu se "poarta frumos", acestea nu mai pot obtine imprumuturi din exterior, iar ratingurile si imaginea de tara au de suferit.



Omul sfinteste...



Persoanele, prin natura lor, sunt mai "instabile". Intradevar, companiile trebuie sa se confrunte cu un paradox atunci cand sunt nevoite sa isi aleaga partenerii: cu cat o persoana este mai putin dispusa de a face compromisuri si cu cat isi urmareste mai mult interesele intr-o negociere, cu atat este mai dificil sa ai incredere in aceea persoana. Pe de alta parte, tocmai acestea sunt calitatile care arata valoarea si importanta unui partener pentru investitorul strain.



Insa ceea ce e valabil pentru un caz general va fi cu atat mai mult valabil si pentru cazul particular al oligarhilor. In Rusia, dupa multe pareri, un partener bun este un partener dur, care nu accepta compromisuri, care are capacitatea de a obtine controlul asupra unor active si de a le administra eficient. In timp ce broasca putea alege sa transporte orice animal pe spate, compania straina nu are acesta libertate: cei cu "cazierul" curat nu au nimic de vandut.



De asemenea, e mai "sanatos" sa ai un partener puternic care sa iti protejeze interesele in teritoriu. Legile pot fi ocolite iar drepturile de proprietate contestate. De aceea, administrarea unei afaceri este o sarcina destul de dificila: pe birocratii locali trebuie sa tii faci amici, iar managerii subsidiarelor locale trebui convinsi sa nu-ti redirectioneze banii catre propriile lor afaceri.



Plasa de siguranta



Aceste probleme trebuie rezolvate fara apelarea la mita sau intimidare - forme de convingere cu care o companie occidentala nu poate fi asociata. Iar scorpionul nu trebuie sa loveasca decat in interesul companiei mixte; partenerul strain trebuie sa aibe increderea ca acesta nu "inteapa" din instinct sau dupa un sumar calcul al avantajelor.



Trebuie de asemenea sa existe anumite "plase de sigurante" legale, asemanatoare celor alese de BP in tranzactia cu TNK. In urma unor indelungi negocieri, BP a obtinut dreptul de a numi directorul executiv iar compania a fost inregistrata ca apartinand Insulelor Virgine, astfel incat orice problema legala sa poate fi rezolvata conform legislatiei engleze. In cazul in care BP va fi intepata, nu se va scufunda.



Cu toatea acestea, orice parteneriat strategic incheiat cu un asociat rus poarta un anumit grad de risc. De aceeasi parere este si Tommy Helsby, presedintele Kroll Associates, compania de consultanta numita de Fridman care a primit sarcina de a rebilita Grupul Alfa, in urma unor acuzatii de mita si trafic de droguri.



Dupa cum este cazul oricarei aliante, nu ai alta optiune decat sa ai incredere in partenerul tau de afaceri. Alternativa - sa-ti controlezi nonstop partenerul -, nu numai ca iti consuma o mare parte din timp dar este si foarte greu de realizat, astfel incat se pierde orice ratiune financiara pentru o asemenea cooperare.



Indiferent de situatie, dupa ce ti-ai privit bine partenerul in ochi, esti nevoit sa treci peste rau si sa speri ca totul va fi bine.



Rezultatele BP, asteptate de analisti in cursul saptamanii, vor depasi cu siguranta estimarile, ca urmare a performantelor deosebite obtinute de societatea mixta BP-TNK.



Piata se asteapta ca Lordul Browne sa anunte o crestere a productiei pentru TNK-BP de pana la 14% anul acesta si de 8% anul viitor. BP a fost insa reticenta in a prezenta cifre concrete, dupa ce anul trecut si-a ratat obiectivele.



Rezervele rusesti de petrol ale BP sunt estimate a fi intre 3,2 si 31 miliarde de barili, in timp ce productia medie zilnica s-a ridicat in 2003 la 1,26 milioane de barili. German Khan, directorul TNK-BP, a declarat ca principala prioritate a entitatii nou formate consta in adaptarea experientei internationale a grupului englez la conditiile concrete ale Rusiei.



Intr-o conferinta de presa ce a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, Browne a tinut sa-i convinga pe analistii sceptici ca BP nu va mai pierde milioane de dolari in Rusia, asa cum s-a mai intamplat in trecut.



Alaturi de Fridman, Viktor Vekselberg si Len Blavatnik, cei trei rusi ce detin jumatate din TNK-BP, Browne a declarat: "Vom continua sa consolidam relatiile de incredere si sa ne privim cu mai putina suspiciune." El a adaugat ca parteneriatul se bazeaza pe actiuni concise si mai putin pe vorbe politicoase.



Intr-un episod recent, Blavatnik a fost intrebat ironic de Browne :" ai de gand sa iei banii si sa fugi?". gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO