Business Internaţional

Alimentele se vor scumpi cu 40%, avertizează ONU

16.06.2010, 23:06 10

Preţurile la alimente urmează să crească cu până la 40% înurmătorul deceniu, pe fondul unei cereri mai ridicate din parteapieţelor emergente şi a producţiei de biocombustibili, potrivitunui raport al Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO)din cadrul ONU şi al Organizaţiei pentru Cooperare şi DezvoltareEconomică, care avertizează asupra posibilităţii extinderiifoametei şi a insecurităţii alimentaţiei, scrie The Guardian.

Preţurile producţiei agricole au scăzut faţă de nivelurilerecord înregistrate în urmă cu doi ani, dar sunt preconizate acreşte din nou, fără a mai reveni însă la nivelurile mediiînregistrate în ultimul deceniu. Estimările vizează majorareapreţului în termeni reali la grâu şi cu 15 până la 40 de procenteîn următorii zece ani, faţă de nivelul mediu înregistrat înperioada 1997-2006. Similar, preţurile reale pentru uleiurilevegetale este de aşteptat să urce cu 40%, în timp ce produselelactate vor costa cu 16% până la 45% mai mult. Se anticipează căpreţurile animalelor vii nu vor creşte prea puternic, deşi cerereamondială pentru carne urcă rapid, pe fondul creşterii venituriloranumitor clase sociale din ţările emergente.

"Investiţiile realizate pentru a încuraja cei un miliard deoameni, a căror existenţă depinde de agricultură, sunt vitale. Nunumai că vor sprijini creşterea producţiei, dar vor aduceprosperitatea în regiunile lovite de sărăcie", a declarat BarbaraCrowther, director de comunicare în cadrul Fundaţiei Fairtrade.

"În acelaşi timp, estimările potrivit cărora producţia agricolăse va scumpi ar putea declanşa o nouă goană a fondurilor suveraneşi a investitorilor puternici de a achiziţiona terenuri, fapt ce arputea marginaliza în continuare comunităţile rurale", a spusCrowther.

Raportul arată că Brazilia înregistrează cel mai puternic ritmde creştere al producţiei agricole, aceasta fiind anticipată a urcacu 40% în următorul deceniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO