Business Internaţional

Alitalia continua sa zboare in picaj

15.05.2008, 19:42 8

Alitalia, cea mai mare companie aeriana italiana si care este controlata de stat, a anuntat o majorare a pierderilor in primul trimestru, pe fondul cresterii preturilor la carburanti, scrie Bloomberg.
Compania a inregistrat in primele trei luni ale acestui an pierderi de 215 milioane de euro (332,7 milioane de dolari), comparativ cu pierderile de 152 de milioane de euro, inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut. Vanzarile Alitalia au scazut cu 4,3%, atingand nivelul de 954 de milioane de euro (1,47 miliarde de dolari). In prezent, compania italiana inregistreaza pierderi de peste un milion de euro pe zi, in timp ce valoarea de piata a companiei s-a redus la 790 de milioane de euro (1,21 miliarde de euro).
Zborurile companiei s-au redus in ultima perioada cu 10%, dupa ce conducerea companiei a luat hotararea de a anula o parte din rutele neprofitabile.
Vanzarile au scazut si pe fondul deteriorarii imaginii companiei, afectata de procesul de privatizare care nu a dus inca la niciun rezultat.
De 17 luni guvernul italian incearca sa gaseasca un cumparator pentru participatia de 49,9% pe care o detine in cadrul Alitalia. Fostul guvern, condus de Romano Prodi, a sustinut vanzarea Alitalia catre concernul Air France-KLM, tratativele de achizitie a companiei italiene incepand in decembrie anul trecut. Luna trecuta insa, Air France a retras oferta de achizitie, rezistenta intampinata din partea sindicatelor si a actualului prim-ministru italian Silvio Berlusconi fiind prea mare.
Berlusconi a anuntat ca va cauta investitori italieni care sa preia participatia Alitalia, in acest scop noul guvern fiind insarcinat cu organizarea unei licitatii.
In aprilie, guvernul condus de Prodi a acordat companiei italiene un imprumut de urgenta in valoare de 300 de milioane de euro, pentru a putea salva compania de la faliment si a o mentine operativa pana cand noul guvern ii va gasi un cumparator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO