Business Internaţional

Alitalia - opt din noua sindicate au spus "da" pentru divizare

27.09.2004, 00:00 14

Alitalia a anuntat ca opt din cele noua sindicate din cadrul firmei au fost de acord cu planul de a scinda compania in doua divizii, permitand operatorului aerian sa aiba acces la credite pentru a putea ramane in afaceri. Sindicatul care s-a opus a declarat ca membrii sai ar putea declansa miscari de protest, informeaza Bloomberg.
Conform planului de afaceri proiectat de directorul general Giancarlo Comoli, guvernul italian isi va reduce participatia in capitalul companiei de la 62% din capitalul social, la 30%, au declarat reprezentantii companiei.
La 20 septembrie conducerea Alitalia a aprobat un plan de salvare (redresare) dupa ce a obtinut consimtamantul sindicatelor de a reduce numarul de salariati cu aproape 20%. Aprobarea va permite Alitalia sa obtina un imprumut de 400 mil. de euro din partea bancii Dresdner Kleinwort Wasserstein, garantat de guvernul italian. Fara acest imprumut, compania ar fi ramas fara lichiditati la sfarsitul acestei saptamani.
"Ideea consta in a pastra tot ce genereaza valoare pentru companie", afirma analistul Giacomo Chiorino de la Nuovi Investimenti SIM, care administreaza un fond de 135 mil. de euro, fara sa includa actiuni Alitalia. "Nu sunt sigur ca acest lucru va fi suficient pentru a salva Alitalia, deoarece compania nu are un background solid de competitivitate pe care sa implementeze un plan de restructurare", a adaugat el.
Restructurarea companiei va imparti Alitalia in doua divizii: AZ Fly, care va gestiona operatiunile de zbor, si AZ Service, care va asigura activitati la sol si mentenanta.
Doar sindicatul Sult, care reprezinta 1200 de insotitori de bord, nu a semnat acordul de reorganizare.
Previziunile operatorului aerian  estimeaza ca Alitalia va reveni pe linia de plutire abia in 2006, dupa o faza de redresare a companiei, care va fi sustinuta de economiile de peste 280 mil. de euro, ce se vor obtine pana atunci prin disponibilizari de personal.
Dupa "recordul" negativ de la 31 august, cand au scazut pana la 19,4 centi, actiunile Alitalia s-au apreciat pana acum cu 43%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels