Business Internaţional

Ambiţii uriaşe pentru privatizările Rusiei: acţiuni de peste 200 mld. dolari scoase la vânzare

Ambiţii uriaşe pentru programul de privatizări al Rusiei: acţiuni de peste 200 mld. dolari scoase la vânzare

Autor: Bogdan Cojocaru

12.07.2011, 18:12 627

Rusia ar putea extinde şi prelungi programul de privatizări dela 1.000 miliarde de ruble până în 2014 (35,5 miliarde dolari) la6.000 miliarde de ruble (212 miliarde dolari) până în 2016 şi vindeparticipaţiile pe care le deţine la companiile importante, scriepublicaţia Vedomosti, citată de Wall Street Journal.


Noul plan majorează numărul decompanii pe care guvernul vrea să le vândă de la zece la 22 şivizează ieşirea completă a statului din acţionariatul a 14companii.


Guvernul ar putea vinde oparticipaţie de 10-15% din grupul petrolier Rosneft anul viitor,ulterior urmând să înstrăineze toate acţiunile, exceptând "cota deaur", care va permite statului să blocheze afacerile majore saualte măsuri importante luate de companie.



Printre companiile pe care guvernul le-ar putea vinde în totalitatese numără VTB, a doua instituţie de credit ca mărime din Rusia,producătorul de energie Rushydro şi constructorul de vapoareSovcomflot.



Planul de privatizări va fi analizat curând de premierul VladimirPutin, care va decide dacă îl apobă sau nu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO