Business Internaţional

Amenzi pentru datorii publice excesive

Amenzi pentru datorii publice excesive
23.06.2010, 23:07 20

Guvernele europene ar putea amenda statele cu datorii publiceexcesive prin impunerea unei taxe pe emisiunile de obligaţiuni,scrie Bloomberg.

Statele care nu îşi vor reduce datoriile ar putea fi puse săplătească o amendă sub formă de procente pentru orice emisiune deobligaţiuni (adică la dobânda plătită pe pieţele financiare se maiadaugă un anumit procent), conform unui proiect al ComisieiEuropene.

Veniturile din această taxă vor fi ţinute într-un cont şi vor ficonfiscate dacă datoriile publice nu coboară sub limita stabilităde UE, în prezent aflată la 60% din PIB.

Zece din cele 16 ţări care folosesc moneda europeană au încălcatlimita privind datoria publică, în frunte cu Italia ale căreidatorii ajung la 115,8% din PIB. În acest grup intră şi Germania,cea mai mare economie europeană, cu 66% din PIB.

Măsura, ce trebuie discutată atât de miniştrii de finanţe dinzona euro, dar şi de liderii ţărilor respective, se va adăugapenalizărilor deja existente în cazul depăşirii limitei de deficitbugetar de 3%.

Alte sancţiuni propuse de Comisia Europeană sunt forţareaţărilor supraîndatorate de a da mai multe informaţii în prospecteleemisiunilor de obligaţiuni sau tăierea accesului la finanţarea dinpartea Băncii Europene de Investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO