Business Internaţional

America începe să viseze pentru prima data la independenţă energetică: importul net de petrol în SUA ar putea ajunge la zero peste 23 de ani

America începe să viseze pentru prima data la...

Autor: Vlad Popescu

08.04.2014, 10:19 1034

Astfel, importul net de ţiţei în SUA ar putea ajunge la zero în anul 2037, datorită unor exploatări cu potenţial ridicat, precum zăcământul Bakken din Dakota de Nord sau proiectul Eagle Ford din Texas, potrivit datelor agenţiei guvernamentale.

Raportul arată că Statele Unite ar putea atinge independenţa energetică peste 23 de ani, o ţintă odată considerată nerealizabilă. Datele apar într-un scenariu caracterizat de o producţie internă ridicată.

"Este pentru prima dată când un scenariu cuprins în Prognoza Anuală în domeniul Energiei previzionează că importul net de combustibili lichizi ar putea ajunge la zero", a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei.

Totuşi, analiştii subliniază că prognozele privind producţia de petrol, în special pe perioade atât de îndelungate, au un grad redus de acurateţe.

"Prognozele pe 20 de ani fac ca astrologia să pară o ştiinţă respectabilă. Cu 10 ani în urmă importam gaze naturale, iar acum analizăm posibilitatea exporturilor. Schimbările din ultimii ani au fost dramatice şi nu există vreo modalitate riguroasă de a anticipa ceva cu mai mult de doi ani înainte", a comentat pentru Bloomberg un consultant american.

Cu toate acestea, schimbările prin care trece sectorul energiei în SUA sunt de necontestat. Importul net de petrol în Statele Unite a scăzut la aproximativ 5 milioane de barili pe zi, faţă de aproape 13 milioane de barili pe zi în anul 2006, în principal datorită progresului tehnologic care a permis exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze de şist.

Totodată, SUA se pregăteşte să devină exportator net de gaze, guvernul avizând recent primele proiecte pentru construcţia unor terminale de gaz natural lichefiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO