Business Internaţional

America predă Europei lecţii de austeritate, dar se duce spre un deficit de peste 1.000 miliarde dolari pentru al patrulea an

America predă Europei lecţii de austeritate, dar se duce spre un deficit de peste 1.000 miliarde dolari pentru al patrulea an

Preşedintele SUA Barack Obama conduce o economie care a evitat ameninţarea recesiunii anul trecut iar acum se întăreşte, creşterea accelerând la 2,8% în trimestrul patru, cel mai rapid ritm din cele 18 luni anterioare. Datoria şi deficitul rănân însă la niveluri foarte ridicate

Autor: Bogdan Cojocaru

02.02.2012, 00:07 670

Comisia independentă pentru buget a Congresului SUA estimează că în anul fiscal 2012, care se va încheia în septembrie, deficitul bugetar va atinge 1.079 miliarde de dolari, nivel peste proiecţia anterioară, făcută în luna august a anului trecut, de 973 de miliarde de dolari. În cazul în care Congresul menţine reduse costurile cu forţa de muncă pentru angajatori până la sfârşitul anului calendaristic, deficitul bugetar se va majora cu 100 de milioane de dolari până în decembrie.

Analiştii apreciază că noua estimare a comisiei subliniază gravitatea problemei datoriilor SUA şi pericolul pe care aceasta îl aduce asupra creşterii economice viitoare.

Partidul Republican a catalogat datele comsiei ca fiind "o acuzaţie gravă" adusă politicilor economice ale preşedintelui democrat Barack Obama. Acesta va avea de înfruntat în noiembrie alegeri prezidenţiale, iar sondajele de opinie arată constant că americanii sunt nemulţumiţi cu modul în care Obama conduce economia.

SUA au înregistrat deficite bugetare de 1.300 miliarde de dolari în ultimii doi ani, după recordul de 1.400 miliarde de dolari din 2009, anul în care Obama a devenit preşedinte.

Agenţiile de evaluare financiară nu au reacţionat imediat la estimarea comisiei, însă încă un deficit de 1.000 de miliarde de dolari nu va ajuta SUA să-şi recâştige ratingul maxim, pierdut în august 2011, când calificativul suveran al statului a fost retrogradat cu o treaptă de agenţia Standard & Poor's în contextul neînţelegerilor dintre politicieni de a majora limita de îndatorare a guvernului.

Agenţiile de rating au cerut Statelor Unite să reducă deficitul bugetar cu 4.000 de miliarde în urmă­torii zece ani, dar sunt îngrijorate de lipsa de voinţă a politicienilor de a diminua atât de mult cheltuielile.

"Ştim că politicile lui Obama nu au reuşit să stimuleze economia suficient pentru a acoperi deficitele masive care creează incertitudini, împie­dicând creşterea economică şi afectând creare de locuri de muncă. Când ceva nu merge îl schimbi, a afirmat liderul majorităţii din Camera Reprezen­tanţilor Eric Cantor.

Acumularea deficitelor mari în urma crizei economice din anii 2008-2009 a determinat SUA să se împrumute masiv, iar ponderea datoriilor deţinute de creditori străini s-a dublat după 2007. Comisia de buget anticipează că ponderea va creşte la 72% din PIB până la sfârşitul acestui an, nivel record după cel de-Al Doilea Război Mondial, scrie Washington Post.

Între timp, statul California trebuie să strângă peste trei miliarde de dolari pentru a nu rămâne fără lichidităţi în luna martie, a avertizat supraveghetorul contabil au autorităţilor californiene John Chiang, citat de postul american de televiziune CNBC. Chiang recomadă împrumuturi şi amânarea unor plăţi pentru rezolvarea problemei.

Oficiali ai Departamentului de Finanţe au anunţat că intenţionează să împrumute 450 de milioane de dolari de la universităţile de stat şi să amâne plăţile către doctorii care asigură servicii prin intermediul programelor de stat.

Criza împinge companiile europene spre munţii de bani ai investitorilor americani

Companiile europene cu ratinguri nerecomandate investiţiilor (din categoria junk) au vândut obligaţiuni şi alte instrumente financiare de 12 miliarde de dolari în ultimele două săptămâni pe piaţa americană, cel mai mult pentru un astfel de interval de după cel puţin 2007, potrivit datelor S&P, citate de The Wall Street Journal. Suma este enormă dacă este luat în considerare faptul că în tot trimestrul al patrulea al anului trecut împrmuturile au totalizat 11 miliarde de dolari.

Emitenţii sunt în cea mai mare parte victime ale înăspririi condiţiilor de creditare din Europa, unde băncile sunt principalii creditori. Multe bănci europene sunt reticente în a continua să crediteze clienţii împovăraţi de datorii, mai riscanţi, din sectorul corporate.


SUA încurajează Europa să o ia pe calea austerităţii

Înaintea unui summit al Uniunii Europene din decembrie, considerat de mulţi crucial pentru soarta zonei euro, SUA au pornit ofensiva presiunilor pentru ca liderii europeni să convină o soluţie de durată pentru combaterea crizei.

În acest sens, secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner, trimis în Europa de preşedintele Barack Obama, a încurajat iniţiativa liderilor europeni de a crea o uniune fiscală mai strânsă în care statele să se supună unui set comun de reglementări bugetare stricte.

Oficialul a cerut noi reforme pentru a face "uniunea monetară viabilă pe termen lung". Totodată, SUA insistă de mult timp ca BCE să joace un rol mai activ în lupta cu criza, să fie transformată după modelul Rezervei Federale americane într-o instituţie care finanţează direct guvernul şi economia.

Presiunile vin în condiţiile în care Fed apreciază că sistemul bancar american nu va putea scăpa de efectele crizei europene. Geithner a avertizat că o "gestionare inadecvată" a crizei din Europa ar putea declanşa "falimente în cascadă, crize bancare şi alte riscuri catastrofale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO