Business Internaţional

America trece printr-un boom fără precedent al construcţiilor de fabrici, care-i vitalizează economia, dar care vine şi cu riscuri şi tensiuni

America trece printr-un boom fără precedent al...

Autor: Catalina Apostoiu

14.10.2023, 11:00 40964

Construcţia de fabrici noi în SUA atinge niveluri fără precedent, cheltuielile în acest sector aproape dublându-se în ultimul an după ce administraţia Biden a adoptat legi care oferă sute de miliarde de dolari sub formă de subvenţii şi alte forme de susţinere pentru industrii ca energia curată şi semiconductoarele, scrie Bloomberg.

Alte economii avansate nu înre­gis­trează în prezent un fenomen si­milar, indică date recente ale De­partamentului de Trezorerie.

Americanii încearcă în acest fel să inverseze, cel puţin în anumite in­dustrii, dezindustrializarea pe termen lung a economiei. Boomul se rezu­mă la SUA, în Germania şi Japonia de exemplu activitatea din sector fiind stabilă sau în scădere faţă de nivelu­rile prepandemice.

Acest boom a jucat un rol vital în accelerarea neaşteptată a economiei în trimestrul al doilea al acestui an. Creşterea investiţiilor companiilor în T2 a compensat o încetinire a chel­tuie­lilor consumatorilor şi a ajutat creşterea economiei americane să accelereze la 2,4% când majoritatea economiştilor anticipaseră o restrân­gere uşoară.

Contribuţia cheltuielilor pe con­struc­ţia de fabrici la creşterea din T2 a fost cea mai mare din 1981.

Dacă redresarea sectorului ma­nufacturier promisă de Biden se va materializa pe de-a-ntregul, după cum o sugerează indicatori prelimi­nari, acesta se va lăuda că a realizat ceea ce alţi preşedinţi nu au reuşit.

Există însă riscuri, avertizează Rick Newman, editorialist la Finance Yahoo.

Biden îndreaptă economia ame­ricană către o politică industrială mai agresivă decât în orice altă pe­rioadă a istoriei moderne, guvernul, mai de­grabă decât forţele de piaţă, deter­minând unde merge capitalul privat.

Există pericolul ca stimulentele guvernamentale puternice să atragă investiţiile private către anumite sectoare şi departe de altele care ar putea genera mai multă inovaţie şi creştere pe termen lung, argumenta recent Adam Posen, economist la Peterson Institute for International Economics.

Există mai apoi întrebarea dacă există suficienţi muncitori calificaţi pentru toate fabricile viitoare, având în vedere că piaţa muncii se află deja sub presiune.

 De asemenea, boomul fabricilor promite să aducă investiţii şi slujbe bine plătite în zone disperate după ele. Însă, există de asemenea semne de întrebare dacă există infrastructură adecvată pentru a susţine fabricile noi, cât şi temeri legate de impactul asupra comunităţilor din jur, scrie Bloomberg Businessweek.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO