Business Internaţional

Americanii bogati au incredere in economia nationala

09.08.2005, 18:32 8

Increderea americanilor bogati in economia Statelor Unite a crescut in ultima luna, arata un studiu realizat de McDonald Financial Group, o companie de investitii cu sediul in Cleveland, citat de Bloomberg.

Astfel, procentul americanilor bogati care au incredere in economia nationala a sporit pana la 52, fata de 50, cat era in luna aprilie a acestui an. De asemenea, 83% dintre oamenii de afaceri au declarat ca au angajat mai multe persoane decat in aceeasi perioada a anului trecut. Mai mult de o treime dintre acesti oameni de afaceri vor face angajari si in urmatorul trimestru, fata de 28%, cati intentionau sa faca acelasi lucru in trimestrul precedent. Conform datelor furnizate de Departamentul Muncii din SUA, in luna iulie, angajatorii americani au adaugat pe statele de plata 207.000 de salariati, depasind media lunara de 180.000.

"Oamenii de afaceri sunt increzatori in perpectivele lor pe termen lung. Fac multe angajari si investesc destul de multi bani in dezvoltarea intreprinderilor", a spus David Legeay, vicepresedinte al McDonald Financial Group, o divizie a KeyCorp, a paisprezecea banca din SUA dupa marimea activelor.

Increderea sporita in economie si in piata de capital nu s-a reflectat, insa, si in consumul americanilor in-stariti. Intentiile acestora de a cumpara bunuri de lux si de a investi in titluri de valoare au fost diminuate de teama unor noi atacuri teroriste. Astfel, intentiile de a achizitiona bunuri de lux s-au redus pana la 5%, comparativ cu 10%, cat s-a inregistrat in luna aprilie, iar cele de a investi pe piata de capital s-au redus cu 7%, pana la 23%.

In ceea ce priveste ingrijorarea americanilor cu privire la terorism si la razboiul din Irak, aceasta este mai mare decat cea referitoare la viitorul economiei. Dintre cei intervievati, 55% au declarat ca securitatea nationala ar trebui sa fie cea mai importanta preocupare a guvernului SUA, in crestere fata de 39% care declarau acelasi lucru trimestrul trecut.

Acest studiu a fost realizat in perioada 6-15 iulie pe baza raspunsurilor a 400 de americani cu venituri anuale de peste 150.000 de dolari (121.000 de euro) sau cu investitii ce depasesc 500.000 de dolari (404.000 de euro) si are o marja de eroare de 4,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO