Business Internaţional

Americanii încep să aibă probleme: inflaţia a crescut în iunie la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, ajungând la 5,4% an/an

Americanii încep să aibă probleme: inflaţia a crescut...

Autor: Robert Manea

24.07.2021, 11:00 7555

America intră într-o nouă eră confruntându-se după prima dată, după mai bine de un deceniu, cu o creştere majoră a inflaţiei.

Creşterea preţurilor a fost în iunie 2021 peste toate aşteptările: faţă de mai, inflaţia a crescut cu 0,9%, iar faţă de iunie 2020, creşterea a fost de 5,4%.

La începutul anului niciun economist nu prevedea o creştere atât de rapidă a inflaţiei, în condiţiile în care timp de un deceniou economia americană s-a luptat cu scăderea preţurilor.

FED - Banca Centrală a SUA consideră că această creştere a inflaţiei din ultimele luni este tranzitorie, iar în a doua parte a anului creşterea se va domoli.

Toată lumea vestică se confruntă acum cu creşterea preţurilor mai ales după revenirea economiilor din perioada în care au fost închise.

În Europa, inflaţia a depăşit 2%, dar încă nu s-a ajuns la nivelul de peste 5% din SUA.

În Romania, inflaţia a crescut la 3,94% în iunie 2021 faţă de iunie 2020, iar analiştii se aşteaptă la o inflaţie de aproape 5% spre finalul anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO