Business Internaţional

Amestecul folosit pentru astuparea fisurii de la Fukushima: un super-polimer cu rumeguş şi ziare

Amestecul folosit pentru astuparea fisurii de la Fukushima: un super-polimer combinat cu rumeguş şi ziare

Autor: Radu Racu

03.04.2011, 16:05 68

Echipele de intervenţie de la centrala nucleară de la Fukushimaîncearcă duminică să astupe fisura de la un bazin de lângă unul dinreactoare cu un compus chimic ce include şi rumeguş şi ziare, adeclarat pentru CNN un oficial al companiei care administrează operaţiunile desalvare, la o zi după ce o tentativă similară cu ciment aeşuat.

O fisură într-un bazin aflat în exteriorul unuia dintrereactoarele centralei nucleare Fukushima Daiichi a dus ladeversarea de apă puternic radioactivă în Oceanul Pacific

Apa din bazinul cu o adâncime de 2 metri se deversează în oceanprintr-o fisură de circa 20 de centimetri, a precizat sâmbătă unreprezentant Tokyo Electric Power (TEPCO),compania care administrează centrala nucleară.

Optpungi de gel special produs de compania IB Daiwa, cu sediul laTokio, vor fi folosiţi în tentativa de astupare a fisurii. Fiecarepungă conţine 100 grame de material care include un polimerspecial. Conform oficialilor, substanţa îşi va mări volumul decâteva mii de ori după ce începe să se lipească de pereţiifisurii.

Bazinul fisurat este situat în spatele reactorului numărului 2de la centrala nucleară de la Fukushima, scurgerile produse înacest segment generând niveluri de radiaţii de câteva mii de ori peste limitaadmisă. Acoperirea acestei fisuri este imperativă înopinia autorităţilor.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru EnergieAtomică (AIEA), Yukiya Amano, a declarat vineri că "situaţiacentralei nucleare japoneze Fukushima, avariată după cutremurulurmat de tsunami din 11 martie, "rămânefoarte gravă".

Accidentul nuclear de la centrala nucleară japoneză Fukushima estemai grav decât cel de la Cernobîl din 1986, deoarece a duratdeja mai mult timp şi implică mai multe reactoare, a apreciat unexpert rus.

"Cernobîl a fost ca explozia unei bombe radiologice. Noua bombăradiologică este Fukushima şi ne va costa şi mai scump" în termeniumani şi economici, a avertizat sâmbătă Natalia Mironova,specialist în domeniul termodinamicii, devenită unul dintreprincipalii adversari ruşi ai folosirii energiei nucleare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO