Business Internaţional

Analistii nu mai sunt sceptici fata de statutul economic al Braziliei

08.05.2008, 19:43 50

In vreme ce SUA se gaseste in pragul unei recesiuni economice iar Marea Britanie se lupta cu propriile probleme economice, se uita foarte usor ca in lume sunt zone aflate in plina dezvoltare. Ca de pilda Brazilia.
Inflorirea acestei zone reduce la tacere criticii care - inca de cand banca Goldman Sachs a inceput sa utilizeze termenul de BRIC pentru a face referire la cele mai importante economii emergente ale lumii - au pus la indoiala pozitia Braziliei, scrie BBC News.
"Fara nicio indoiala, da, Brazilia este o tara BRIC alaturi de Rusia, India si China. Este la inceput, dar urca in clasament. Are o crestere economica puternica, o populatie numeroasa si este bogat in resurse naturale", spune bancherul Jean Marc Etlin, vice-presedintele Banco Itau BBC.
Ritmul de crestere economica a Braziliei ramane, totusi, relativ scazut comparativ cu al celorlalte tari BRIC. PIB-ul este in continua crestere, cu 5,4% pe an, comparativ cu 8,9% in India si 11,5% in China. De aceea scepticii au considerat ca includerea Braziliei pe lista acestor tari este absurda, desi multi dintre ei s-au razgandit deja.
"Eu nu mai sunt sceptic", spune Zeina Latif, director economic la ABN Amro in Brazilia, facand referire la recentele conditii macroeconomice si la aprecierea monedei nationale a Braziliei.
Cand vine vorba de resurse, Brazilia le are din belsug. Agricultura are un ritm anual de dezvoltare de 13%, datorat in mare parte cererii mari din China pentru produsele din soia si carne de vita. Trestia de zahar este folosita pentru a produce cantitatile enorme de etanol ale Braziliei, cel mai mare exportator de suc de portocale din lume. Rezervele de petrol recent descoperite in Brazilia vor face din aceasta tara un exportator net in viitorul apropiat.
Din anul 2007 au aparut aproximativ 60.000 de noi milionari in dolari si se spune ca multe din marcile de lux au cea mai mare rata a vanzarii pe metru patrat acolo, in Sao Paulo. In ciuda acestei dezvoltari, cresterea economica a Braziliei nu este printre cele mai line. Oamenii de afaceri nu o duc foarte bine, companiile ar putea plati pana la 75 de taxe diferite iar diferentele de venit sunt considerabile.
Cei care castiga de trei ori mai mult decat salariul minim pe economie platesc impozite in valoare de 48%. Cei mai instariti, care castiga de 30 de ori salariul minim, platesc 24%. Pana acum, banii nu au ajuns pana la cea mai de jos patura a societatii, insa in mod cert s-a creat o avere sociala.
In mod cert, Brazilia mai are drum lung de parcurs pana cand diferenta dintre salarii va ajunge la un nivel acceptabil. Totusi, daca luam in considerare bunurile de larg consum, dezvoltarea pietei imobiliare si felul in care a tinut inflatia sub control, aceasta tara este deja pe cale de a deveni o economie puternic dezvoltata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO