Business Internaţional

Analistii trag semnalul de alarma cu privire la viitorul economiei tarilor baltice

15.11.2007, 14:32 21

Conform estimarilor firmei de rating Standard & Poor's, evolutia economica a Letoniei, care inregistreaza cel mai rapid ritm de crestere dintre toate cele 15 state emergente din Europa, va fi greu tolerata de catre populatie. Analistii bancii de investitii Goldman Sachs sunt de parere ca "adaptarea la cresterea economica va veni cat de curand si va fi dureroasa", scrie Bloomberg.
Dezvoltarea economica a Letoniei, sustinuta de cresterea consumului, de cresterea salariala si de conditiile prielnice de creditare, era pana de curand considerata metoda sigura de atingere a standardului de viata occidental. Insa acum se observa mai degraba riscurile acestei cresteri, decat beneficiile ei. Inflatia a crescut extrem de mult, preturile la proprietati incep sa scada, iar deficitul de cont curent aproape ca s-a dublat. Economistii atrag insa atentia si asupra Estoniei si Lituaniei, care se afla in aceeasi situatie, dar si asupra regiunii balcanice.
"Letonia va inregistra o scadere semnificativa sau chiar o eventuala recesiune", a declarat Istvan Zsoldos, economist al Goldman Sachs din Londra. "Adaptarea la situatia creata ar putea reduce interesul investitorilor pentru tarile baltice si chiar si pentru Romania si Bulgaria", a adaugat el.
Impactul crizei din Letonia s-a extins in intreaga regiune baltica, cu atat mai mult cu cat pietele inca nu si-au revenit complet de pe urma crizei creditelor din aceasta vara.
"Orice turbulenta de acest gen in regiunea baltica poate avea efect asupra tuturor economiilor din zona", a Zsoldos.
In ultimul trimestru, economia Letoniei a inregistrat o crestere de 11%, cu pana la patru ori mai mult decat cresterile inregistrate de statele din regiunea euro, ceea ce a dus la cresterea inflatiei la 13,2% si la cresterea deficitului de cont curent, Letonia avand cel mai mare deficit de cont curent dintre toate statele membre ale UE.
Contul curent este un indicator care exprima situatia comerciala si reprezinta raportul intre platile efectuate pentru importuri si veniturile din investitii straine.
Zigurds Vaikulis, economist al Parex Asset Management din Riga, este de parere ca rata inflatiei ar putea sa depaseasca pragul de 15% cel mai tarziu in ianuarie anul viitor.
Estonia, Lituania si tarile vecine Letoniei prezinta aceleasi probleme. Estonia a inregistrat o crestere economica de peste 7,6% in cel de-al doilea trimestru, iar rata inflatiei pentru luna octombrie a depasit nivelul de 8,5%. PIB-ul Lituaniei a inregistrat o crestere de 10,8%, in timp ce inflatia a crescut si ea cu 7,6%.
Nivelul inflatiei preconizat pentru anul 2008 a fost ridicat la aproximativ 6,5%.
"Nu avem motive sa fim optimisti, ci doar ingrijorati pentru situatia actuala", a declarat Violeta Klyviene, economist al firmei Orion Securities din Vilnius. "Trendurile actuale nu pot duce decat la accentuarea inflatiei si la cresterea deficitului de cont curent", a adaugat Klyviene.
Analistii de la Goldman Sachs sunt de parere ca ritmul de crestere al PIB-ului Letoniei va trebui sa scada cu cel putin 7-8% pentru a micsora deficitul de cont curent.
Preturile imobiliarelor aproape ca s-au dublat anul trecut in capitala Riga, iar in ultimile cinci luni preturile apartamentelor construite in era sovietica au scazut cu peste 12%, conform datelor furnizate de compania imobiliara letona Latio.
Banca centrala a Letoniei a anuntat ca pentru moment va suporta cresterea preturilor prin vanzarea de euro, dupa ce cursul valutar a atins cel mai scazut nivel din acest an.
Atat Standard & Poor's, cat si Fitch Ratings si Moody's Investors' Service sunt de parere ca economiile tarilor baltice sunt extrem de agitate.
Banca suedeza Swedbank a anuntat ca profitul pentru cel de-al treilea trimestru a inregistrat o scadere de aproximativ 2% din cauza creditelor neperformante si a costurilor de extindere din regiunea baltica. Si banca germana Deutsche Bank a semnalizat ca "economiile din regiunile baltice ar putea inregistra pierderi" din cauza cresterii nesustenabile a pietei creditelor. Swedbank a inregistrat de la inceputul anului o scadere pe bursa de aproximativ 37%.
Cele mai vulnerabile state la situatia creata sunt Lituania, Estonia si Bulgaria, deoarece acestea nu se folosesc de banca centrala pentru mentinerea sub control prin modificarea ratei dobanzilor a inflatiei, a declarat Lubomir Christoff, directorul Bancii centrale din Bulgaria.
"Masurile luate de politicieni sunt in conceptia noastra insuficiente si chiar daca politicienii ar avea suficienta vointa, nu ar dispune de instrumentele economice necesare", a declarat Jan Wolter, analist in cadrul Deutsche Bank.
Salariile din tarile din regiunea baltica au inregistrat din 2004 pana in prezent o crestere de peste 77%, ceea ce a dus la avansul numarului de credite acordate, in timp ce cererea foarte mare pentru produsele din import a dus la cresterea deficitului de cont curent.
Insa atat Romania, cat si Slovenia sunt expuse pericolelor cresterii economice excesive.
Albert Jaeger, oficial al Fondului Monetar International, a declarat ca si economia Romaniei, care in cel de-al doilea trimestru a inregistrat o crestere de 5,6%, da semne de supraincalzire. Acelasi avertisment l-a facut si Marko Kranjec, guvernatorul bancii centrale din Slovenia.
"Riscul recesiunii economice este cat se poate de real si niciun investitor nu ar trebui sa ignore acest risc", a declarat Lars Christensen, economist in cadrul Dansk bank din Danemarca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO