Business Internaţional

Anchetat pentru insider trading, şeful OMV primeşte un vot de încredere de la board

Autor: Popescu Vlad

25.11.2010, 23:25 22

Consiliul de supraveghere al grupului austriac de petrol şi gazeOMV, acţionarul majoritar al Petrom, a anunţat că nu are motive săîl demită pe directorul general, Wolfgang Ruttenstorfer, în urmaacuzaţiilor de insider trading (tranzacţii cu informaţiiprivilegiate) aduse săptămâna trecută de procurorii din Viena.

Ruttenstorfer (60 de ani) a fost pus sub acuzare în legătură cuo tranzacţie cu acţiuni OMV făcută cu puţin timp înainte ca grupulsă anunţe vânzarea acţiunilor pe care le deţinea la grupul ungarMOL. El a respins acuzaţiile şi a arătat că nu va demisiona dinfuncţie. Contractul directorului general al OMV expiră în lunamartie a anului viitor.

"După părerea consiliului de supraveghere, nu există în prezentniciun motiv de a schimba directorul general. Ruttenstorfer esteconfirmat în poziţia de CEO", se arată într-un comunicat transmisde OMV. Ruttenstorfer, director general al OMV din 2002, ar putearisca cinci ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. Autoritateade servicii financiare din Austria, FMA, a cerut procurorilor înluna august a anului trecut să-l ancheteze pe Ruttenstorfer înlegătură cu o tranzacţie cu acţiuni OMV care era de mai multe luniîn vizorul agenţiei.

OMV a raportat, la momentul efectuării tranzacţiei, căRuttenstorfer a cumpărat acţiuni de 620.000 euro la 23 martie 2009.O săptămână mai târziu, OMV a vândut participaţia de 21% deţinutăla grupul ungar MOL, după ce a eşuat în încercarea de a preluaaceastă companie.

Vânzarea pachetului de acţiuni la MOL către compania ruseascăSurgutneftegaz, pentru 1,4 miliarde euro, a adus o primă de aproape100% peste cotaţia bursieră a acţiunilor companiei ungare de laacea dată. OMV a ieşit astfel din acţionariatul MOL fără să piardăbani, iar acţiunile au crescut cu 3,3% în ziua în care a fostanunţată vânzarea.

Ruttenstorfer susţine că tranzacţia din 23 martie, prin careşi-a dublat deţinerea la OMV la 40.030 de acţiuni, a fost raportatăcorect şi nu reprezintă speculă pe termen scurt.

El a declarat că a cumpărat acţiunile în cadrul unui program debonusuri pe termen lung şi că nu le poate înstrăina timp de treiani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO