Business Internaţional

Apar primele veşti bune din Grecia şi Portugalia

14.06.2010, 23:09 15

Economia Portugaliei a crescut în primul trimestru al acestui ancomparativ cu precedentul, iar Grecia se menţine pe drumul cel bunîn încercarea sa de a-şi atinge ţinta de deficit, semn că acestedouă economii încep să îşi revină, scrie The Wall StreetJournal.

Potrivit datelor ce urmează a fi publicate în următoarele zile,deficitul bugetar al Greciei s-a redus cu circa 40% în primelecinci luni ale anului, potrivit ministrului grec de finanţe GeorgePapaconstantinou. Veniturile de la bugetul de stat în perioadaianuarie - mai au crescut cu 8%, în timp ce cheltuielile s-au reduscu peste 10%, a spus el.

Informaţiile furnizate au oferit speranţa că economia lovită derecesiune ar putea surprinde, iar scăderea economică ar putea fisub estimări.

Anul trecut Grecia a anunţat un deficit bugetar de 13,6% dinProdusul Intern Brut şi a promis să îl reducă în 2010 la 8,1% dinPIB.

"În următoarele zile, vom prezenta datele privind situaţiabugetară pentru primele cinci luni", a spus Papaconstantinou."Declinul deficitului bugetar se apropie de 40%."

"Pentru a reduce deficitul de la 13,6% la 8,1% din PIB, arînsemna o scădere de 40%. Astfel, cu alte cuvinte, suntem pe drumulcel bun", a adăugat el. "Sunt moderat de optimist că vom reuşi săobţinem exact ce ne-am propus."

În Portugalia, economia a crescut cu 1,1% în primele trei lunidin 2010 comparativ cu ultimele trei din 2009, în condiţiile încare consumul şi exporturile au avut o evoluţie pozitivă, potrivitunui raport al Institutului Naţional de Statistică. Economia acrescut în trei din ultimele patru trimestre.

Trimestru la trimestru, economia Portugaliei a avut al doileacel mai puternic avans din Uniunea Europeană, după Suedia, potrivitEurostat.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, avansuleconomiei a fost de 1,8%, după ce în ultimele trei luni ale lui2009 declinul anual fusese de 1%. Aceasta a fost prima creştereanuală din ultimele şase trimestre. Rezultatele oficiale au fostsimilare estimărilor, creştere de 1% trimestrial şi de 1,7% an laan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO