Business Internaţional

Apar raze de speranţă în economia europeană chiar şi în zonele până acum înnorate

Apar raze de speranţă în economia europeană chiar şi...

Autor: Catalina Apostoiu

08.04.2024, 00:05 653

Comenzile fabricilor germane au crescut în februarie după un declin puternic la începutul anului, întărind speranţele că cea mai mare economie a atins cel mai de jos nivel şi că orice recesiune posibilă ar putea fi blândă şi de scurtă durată, scrie Bloomberg.

Ultimele date au indicat o creş­tere de 0,2% a cererii faţă de luna anterioară. Datele mai puţin volatile pe trei luni au arătat o creştere de 2,8% faţă de perioada anterioară, conform Destatis.

În sectorul german al serviciilor, o rază de speranţă a apărut în martie. Pentru prima dată în şase luni, activitatea sectorului s-a stabilizat în loc să se contracte. Există semne de temperare graduală a tendinţei de scădere, notează S&P.

Există în continuare optimism. Indicatorul ZEW privind încrederea în economie a crescut în februarie, arătând că există încă lumină la ca­pătul unui tunel foarte lung, comen­tează analiştii ING.

În februarie, indicatorul a avan­sat pentru a şaptea lună consecutiv la 19,9, de la 15,2 în ianuarie.

Un alt semn că slăbiciunea indus­trială ce apasă asupra celei mai mari economii europene s-ar putea redre­sa este creşterea exporturilor la înce­putul anului. Vânzările peste graniţă au avansat cu 6.3% în ianuarie faţă de decembrie. Robin Winkler, eco­no­­mist la Deutsche Bank, a catalogat evoluţia drept „o rază de speranţă“, potrivit Bloomberg.

Alt semn bun este creşterea producţiei industriale în Franţa şi Spania în luna februarie. Producţia sectorului manufacturier francez a consemnat o revenire în februarie, crescând cu 0,9% faţă de ianuarie. Majoritatea sectoarelor şi-au văzut producţia crescând.

Producţia industrială ajustată sezonier şi calendaristic a Spaniei a înregistrat o creştere de 1,5% în februarie faţă de aceeaşi lună din 2023, relevă date ale institutului naţional de statistică al ţării citate de Reuters. INE a revizuit în sus cifra pe ianuarie în termeni anuali la o creştere de 0,3% faţă de un declin iniţial de 0,6%.

În Europa de Est, industria maghiară a dat în sfârşit semne de viaţă, relatează Portfolio.

Volumul producţiei industriale a crescut semnificativ cu 3,5% în fe­bru­arie faţă de luna precedentă. După o lungă perioadă de timp, acesta este primul indiciu cu adevărat semnifi­cativ că există potenţial de creştere în industrie. Creşterea de 3,5% de la lună la lună a venit după ce lunile anterioare au fost deosebit de proaste pentru industrie.

Datele de la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an au confirmat tendinţa descendentă a sectorului, sporind şi mai mult îngrijorările cu privire la perspectivele de creştere din acest an.

În cazul Poloniei, indicatorul PMI pentru sectorul manufacturier a urcat uşor la 48,0 în martie de la 47,9 în februarie. Deşi se situează în continuare sub pragul de 50 de puncte care separă creşterea de scădere, acesta a indicat o încetinire a declinului.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO