Business Internaţional

Apple este la un pas de a detrona Exxon de pe poziţia de cea mai valoroasă companie din lume

Apple este la un pas de a detrona Exxon de pe poziţia de cea mai valoroasă companie din lume

Autor: Bogdan Cojocaru

22.07.2011, 00:07 1129

Compania americană Apple ar putea lua locul în următoarele şaseluni grupului petrolier Exxon Mobil în fruntea clasamentului celormai mari companii din lume din punctul de vedere al capitalizăriibursiere, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Capitalizarea depiaţă a Apple se ridica ieri la aproape 358 mld. dolari (252 mld.euro), în timp ce cea a Exxon era de 413 mld. dolari (290 mld.euro).

Apple ar putea folosi în lupta cu Exxon atuuri precumviitoarea lansare a noului iPhone în această toamnă şi extindereape piaţa chineză, şi va detrona grupul petrolier cel mai târziupână la mijlocul anului viitor, apreciază analiştii.

Valoarea de piaţă a companiei de tehnologie era miercuri cu doar55 de miliarde de dolari mai mică decât cea de 413 de miliarde dedolari a Exxon deşi veniturile anuale ale grupului petrolier suntde patru ori mai mari decât cele ale Apple.

Numai în ultima lună capitalizarea pe piaţă a Apple a avansat cu66 miliarde de dolari, la 357,8 miliarde de dolari, datorităoptimismului legat de o a doua jumătate a anului "monstruoasă",posibil marcată de lansarea iPhone 5 şi un nou serviciu online destocare a muzicii şi datelor - iCloud.

Singura piedică în ascensiunea Apple ar fi creş­tereacapitalizării Exxon pe seama preţului mai mare al petrolului, însăacest deznodământ este puţin probabil, spun analiştii.

Acţiunile Exxon au crescut cu 14% de la începutul anului,evoluţie mai dinamică decât a celorlalţi concurenţi din sectorulpetrolier. Avansul s-a spijinit pe preţul mai mare al ţiţeiului şipe îmbunătăţirea cererii pentru benzină şi motorină în economiiledezvoltate.

Analiştii se aşteaptă ca titlurile grupului petrolier să urce cu12% anul viitor, caz în care valoarea de piaţă va avansa la 458 demiliarde de dolari.

Aşteptările pentru Apple sunt însă mult mai ridicate. Vânzărileputernice de tele­foane iPhone şi creşterea solidă din Asia audeterminat recent traderii să majoreze preţul ţintă pentruacţiunile companiei. Pe Wall Street se estimează că titlurile Applevor creşte cu 25%.

"Privind spre a doua jumătate a acestui an, credem că Apple arecel mai fierbinte portofoliu dintre companiile de tehnologie pentrusezonul de vacanţe şi perioada în care se revine la şcoală", aafirmat Brian White, analist la Ticoderoga Securities.

Acapararea primului loc din punctul de vedere al capitalizăriiar reprezenta o inversare dramatică a situaţiei pentru Apple,companie pe care în 2002, când se lupta să-şi revină, analiştii oevaluau în funcţie de proprietăţile imobiliare şi lichidităţi.

Apple a vândut un volum record de 20,34 milioane de iPhone-uriîn trimestrul al doilea, deşi cel mai recent model a fost scos pepiaţă în urmă cu un an. Dar în următoarele luni compania va lansaiPhone 5, ceea ce va sprijini puternic vânzările şi va ajuta înlupta cu rivalii Google şi Research in Motion.

În plus, Apple ar putea încheia un acord cu unul dintre cei maimari operatori de telecom din China, căpătând astfel acces lamilioane de noi clienţi. De asemenea, compania se bucură de opoziţie foarte bună pe piaţa tabletelor, cu vânzări pe acestsegment de peste nouă milioane de unităţi în perioadaaprilie-iunie, peste aşteptări.

Apple şi-a anunţat miercuri cea mai nouă linie de computere Mac,bazate pe procesoare Intel şi cea mai recentă versiune a propriuluisistem de operare Mac OS X Lion, cu opţiuni multi-touch.

Toate acestea, la care se adaugă creşterea rapidă pe pieţeleemergente, ar putea majora veniturile cu 65% în acest an fiscal,care se va încheia în septembrie, la 107 miliarde de dolari. Înacest an, veniturile Exxon sunt aşteptate să avanseze cu 24%, la477 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO