Business Internaţional

ArcelorMittal a ratat achizitia celei mai mari mine de carbune

ArcelorMittal a ratat achizitia celei mai mari mine de carbune

Planurile ArcelorMittal au fost date peste cap de esuarea preluarii celei mai mari mine neexploatate din Rusia

15.10.2007, 23:58 49

Gigantul din sectorul siderurgic ArcelorMittal a fost exclus dintr-o licitatie organizata recent la Moscova pentru doua active siberiene din domeniul minier, conform presei internationale.
"Am fost foarte surprinsi sa aflam ca nu intrunim conditiile necesare pentru a participa la licitatie", a declarat Jean Lasar, purtatorul de cuvant al ArcelorMittal. "Asteptam sa ni se spuna motivele pentru care am fost respinsi."
Mechel, una dintre cele mai importante companii din sectorul minier si al metalelor din Rusia, a anuntat ca a castigat licitatia de achizitionare a 75% mai putin o actiune din Uakutugol si 68,86% din actiunile Elgaugol. Achizitia pachetelor majoritare este conforma cu strategia Mechel de dezvoltare pe segmentul minier, de intensificare a sinergiilor intre subsidiarele grupului si de majorare a productiei de carbune.
Tranzactia a fost realizata in schimbul a 2,29 miliarde de dolari (1,62 miliarde de euro).
CEO-ul Mechel, Alexei Ivanushkin, a declarat in cadrul unui interviu acordat inaintea desfasurarii licitatiei ca cele doua depozite de carbune sunt de o importanta "strategica" pentru Rusia.
ArcelorMittal, cu sediul in Luxemburg, ar fi putut utiliza achizitia "ca mjijloc de exercitare a unor presiuni asupra companiilor rusesti din domeniul metalelor", fiind astfel amenintate "interesele nationale" ale Rusiei, a declarat Ivanushkin.
Initial, liderul mondial din sectorul otelului ar fi intentionat sa lanseze o oferta comuna impreuna cu Alrosa, monopolul rus din sectorul diamantelor, detinut in proportie de 77% de catre statul federal si Republica Sakha (fosta Iacutia), unde este localizata mina Elga.
Mai apoi, Alrosa a hotarat ca va participa pe cont propriu la licitatie, reducand astfel sansele de reusita ale ArcelorMittal, scrie Les Echos. Licitatia pentru mina ce contine 2,2 miliarde de tone exploatabile a avut un pret de plecare de 1,8 miliarde de dolari. Incepand cu anul 2009, este vizata o capacitate anuala de productie de 30 milioane de tone.
Mechel a participat la licitatie impreuna cu compania japoneza Sumitomo.
Pentru ArcelorMittal, castigarea licitatiei era decisiva. Grupul lui Lakshmi Mittal vizeaza o strategie integrata. Pe segmentul de upstream, aceasta strategie este foarte clara in ceea ce priveste minereul de fier utilizat in productia de otel. Pe acest segment, grupul vizeaza o autonomie de 64% pana in 2010 pe fondul mai multor proiecte aflate in dezvoltare, de la 47% in prezent.
In ceea ce priveste carbunele, ArcelorMittal dispune de mine situate in Kazahstan, a caror capacitate atinge 12 milioane de tone pe an. Insa, din acestea, numai 5 milioane de tone sunt direct utilizate in productie, ceea ce corespunde unei rate de autonomie de 9%. Este vorba de cocs metalurgic.
Aceasta strategie de integrare, care este radical opusa celei imbratisate de Arcelor inainte de fuziunea cu Mittal, este urmata si de alte grupuri metalurgice, in special in tarile emergente. Strategia raspunde astfel temerilor legate de o posibila intrerupere a aprovizionarii, subliniaza Marcel Genet, presedinte al Laplace Conseil. Piata carbunelui cocsificabil este mai putin concentrata decat cea a minereului de fier, controlata de trei jucatori (Rio Tinto, CVRD si BHP Billiton).
Insa in timp ce resursele de carbune sunt extrem de vaste, cele de carbune cocsificabil sunt limitate. Elga reprezenta una dintre ultimele mine disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO