Business Internaţional

ArcelorMittal pregateste o achizitie in Bulgaria

18.03.2008, 20:12 18

O serie de investitori sunt interesati de preluarea complexului siderurgic Kremikovtzi, care se confrunta cu probleme din cauza datoriilor pe care le are catre furnizori, scrie presa bulgara. Printre cei interesati de companie se numara ArcelorMittal, miliardarul ucrainean Kostiantin Jevago si Rinat Ahmetov.
Lakshmi Mittal, directorul executiv al celui mai mare producator de otel pe plan mondial, ArcelorMittal, a anuntat ca este interesat de achizitia companiei bulgare, precizeaza ministrul bulgar al economiei si energiei, Petar Dimitrov.
"Lakshmi Mittal s-a aratat interesat de achizitia Kremikovtzi, considerand investitia una strategica, si ca ar fi dispus sa investeasca cat este necesar pentru indeplinirea tuturor standardelor de protectie a mediului", a declarat Dimitrov.
Cu toate acestea Dimitrov a mai precizat ca pentru achizitia companiei bulgare mai exista o oferta, venita de data aceasta din partea miliardarului ucrainean Kostiantin Jevago, proprietarul unei participatii de 73% in cadrul Ferrexpo, cel mai mare producator de minereu de fier din Ucraina si cel de-al patrulea la nivel mondial.
De asemenea, si compania americana Steel Corp, impreuna cu un alt ucrainean, Rinat Ahmetov, proprietarul companiei metalurgice Metinvest, se mai numara printre cei interesati de achizitia Kremikovtzi.
Potrivit unor surse, printre companiile interesate de achizitia companiei bulgare se mai numara si turcii de la Erdemir si elvetienii de la Swiss Duferco Group. Pramod Mittal, fratele lui Lakshmi Mittal, care a achizitionat in 2005 o participatie de 71% in cadrul Kremikovtzi, a anuntat ca este interesat de parteneriatul cu un investitor strategic, dupa ce datoriile companiei bulgare atingeau la sfarsitul anului trecut nivelul de 1,14 miliarde de dolari (732 de milioane de euro).
Dimitrov, a declarat insa ca guvernul bulgar nu va renunta la participatia de 25% pe care o detine in cadrul Kremikovtzi, daca compania isi va inceta activitatea, iar investitiile de mediu necesare nu vor fi efectuate.
Aproximativ 10% din exporturile Bulgariei sunt efectuate de catre Kremikovtzi, numarul angajatilor ridicandu-se la peste 8.000, asigurand veniturile in mod indirect pentru aproximativ 100.000 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO