Business Internaţional

Austeritatea îşi pune tragic amprenta pe societatea portu­gheză

Austeritatea îşi pune tragic amprenta pe societatea portu­gheză

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

22.03.2012, 00:03 676

Maria Isabel Martins se trezeşte la cinci dimineaţa pentru a prinde autobuzul cu care trebuie să meargă 200 de kilometri până în capitala Portugaliei, Lisabona, la medic, deoarece suferă de diabet, scrie The Wall Street Journal. Drumul durează trei ore, iar călătoria era înainte gratuită.

"Este ruşinos. Acum fiecare vizită mă costă 44 de euro, iar acest drum trebuie să-l fac o dată la câteva săptămâni", se plânge Martins, în vârstă de 53 de ani.

Într-un spital, pe peretele din spatele unui bancomat este un afiş care prezintă onorariile medicilor din una dintre cele mai sărace ţări din Europa de Vest, unde politicienii învinovăţesc tăierile de cheltuieli pentru miile de decese din februarie - cu 20% mai mult ca de obicei.

"Au majorat onorariile în ianuarie", spune recepţionerul, care atrage atenţia că acum trebuie plătit orice serviciu cerut medicilor. "Acum, o vizită la urgenţe costă 20 de euro, în loc de 9 euro. O consultaţie costă 7,5 euro. Oamenii sunt fu­rioşi", a atenţionat el.

Serviciile medicale sunt doar una dintre victimele măsurilor de austeritate. După ce Grecia a primit acordul pentru cel de-al doilea pachet de bailout, de 130 miliarde euro, atenţia pieţelor s-a îndreptat asupra Portugaliei şi a economiei necompetitive a acesteia.

Austeritatea vine la pachet cu un program de asistenţă financiară de 78 miliarde euro din partea UE şi FMI, la care Portugalia s-a angajat în luna mai a anului trecut. Estimările oficiale plasează la 3,3% scăderea economică din acest an şi la 14,5% rata şomajului.

"Îndreaptă economia spre dezastru", a afirmat Armenio Carlos, liderul Confederaţiei Generale a Muncitorilor Portughezi. El se plânge, de asemenea, că preţurile pentru serviciile medicale, transport public şi electricitate cresc, iar salariul minim de 432 euro condamnă sute de mii de persoane la sărăcie.

Până acum, portughezii au reacţionat cu stoicism la cura de austeritate. Mulţi analişti apreciază că Portugalia va urma calea Greciei şi va cere un al doilea pachet de salvare. Comisia Europeană a calculat că datoria de anul trecut a ţării echivalează cu 110% din PIB. Randamentele obligaţiunilor poloneze sunt de două ori mai mari decât nivelurile considerate sustenabile. Banca americană Goldman Sachs apreciază că Portugalia va avea nevoie de fonduri suplimentare de 50 miliarde euro până în 2014. Alţi analişti cred că şi acest stat, ca şi Grecia, va avea nevoie de restructurarea datoriei, proces care în cazul statului elen a fost considerat a fi intrare în incapacitate de plată.

FMI apreciază însă că datoria publică a Portugaliei este sustenabilă şi că nu va fi nevoie de implicarea creditorilor privaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels