Business Internaţional

Azi începe agonia datoriilor pentru SUA. Obama se teme de default

Azi începe agonia datoriilor pentru Statele Unite. Obama se teme de default

Autor: Alexandru Matei

16.05.2011, 13:43 8265

America riscă să genereze o nouă criză financiară dacăpoliticienii nu ajung la un acord şi nu majorează pragul la carepoate ajunge datoria publică, scrie The Telegraph.

Limita de 14.300 mld. dolari este aşteptată să fie atinsăastăzi, după care guvernul nu se mai poate împrumuta, iar dacăsituaţia se prelungeşte Statele Unite s-ar putea confrunta cuintrarea în incapacitate de plată pentru prima dată în istorie.

"Am avea o recesiune şi mai puternică decât am avut, am avea ocriză financiară mai rea decât cea care a fost", a atras atenţiapreşedintele american Barack Obama cu privire la urmările unuiposibil default al SUA.

Prin intermediul unor operaţiuni financiare, Trezoreriaamericană are posibilitatea de a plăti toate cheltuielileguvernului până pe 2 august, dar după această dată s-ar putea aflaîn situaţia de a nu mai avea bani să plătească salariileangajaţilor la stat sau dobânda titlurilor de stat, ceea ce ar faceca investitorii să îşi piardă încrederea în puterea financiară aSUA.

Republicanii nu vor să accepte majorarea limitei datoriei decâtîn schimbul unor concesii din partea democraţilor precum reduceride cheltuieli guvernamentale.

După data de 2 august, dacă congresul nu ajunge la un compromis,există posibilitatea ca Trezoreria nu doar să limiteze sau săîntârzie plata dobânzilor către deţinătorii de titluri, ci şitransferurile către sistemul de sănătate sau cel de protecţiesocială, ajutoare de şomaj sau banii datoraţi companiilor privatecare au contracte cu autorităţile.

Americanii se tem însă de efectele pe termen lung pe care oposibilă intrare în incapacitate de plată, chiar şi de o zi saudouă, le va avea asupra reputaţiei SUA în ochii investitorilor.Într-o astfel de situaţie, guvernul va trebui să plătească dobânzimai mari pentru a se împrumuta, ceea ce ar împovăra şi mai multexecutivul într-un an în care deficitul bugetar este aşteptat săajungă la 10% din PIB, iar datoria publică a trecut de 90% dinPIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO